/Savjet stručnjaka što reći djetetu umjesto ‘Nemoj plakati’

Savjet stručnjaka što reći djetetu umjesto ‘Nemoj plakati’

Nije lako vidjeti vlastito dijete kako plače, pogotovo ako u tom trenutku niste sigurni kako mu pomoći. Pročitajte nekoliko savjeta kojima ćete pomoći djeci da lakše izražavaju svoje osjećaje. Suze svojih mališana moramo više cijeniti jer oni zapravo koriste svoj urođeni sustav za oporavak.

Roditelji su biološki programirani da se odazovu na plač svoje djece, a kada ih ugledaju kako se rastapaju u suzama, to može pokrenuti lavinu širokog spektra emocija. Isto tako, često je teško razumjeti zašto su se djeca uznemirila – je li to bio možda udarac u glavu, ogrebotina na koljenu ili nešto treće. Jesmo li se ikad zapitali: „Što ako svaki put kada moje dijete plače ili ima ispade bijesa, ono zapravo radi nešto vrlo vrijedno?“, prenosi Miss7mama.

Stručnjakinja za roditeljstvo, savjetnica za dojenje i babica Roma Kitty Norris tvrdi kako ne cijenimo dovoljno suze svojih mališana jer oni zapravo koriste svoj urođeni sustav za oporavak.

“Kada smo povrijeđeni, fizički ili emocionalno, umjesto da to držimo u sebi, pomažu nam plač, smijeh i bijes kao mehanizmi pomoću kojih izbacujemo negativne emocije.“

Danas ljudi sve rjeđe na taj način izražavaju svoje emocije jer nam je puno puta odmalena rečeno „Nemoj plakati!“, a za razliku od odraslih, djeca još uvijek nisu izgubila svoj sustav za oporavak. 

„Aktivnim ohrabrivanjem svoje djece da plaču kada im je to potrebno, pomoći ćemo im da se riješe bolnih emocija, a nakon toga osjećat će se i povezanijima s nama, svojim roditeljima. Način na koji slušamo može dovesti do toga da se naše dijete u potpunosti zatvori i uopće ne izražava svoje osjećaje ili im može pomoći da potpunije osjećaju baš svaku svoju emociju.“, detaljnije objašnjava Norris.

Sljedeće rečenice mogu pomoći u uspješnijem slušanju djeteta:

1. Ovdje sam za tebe…
2. Vidim koliko si uznemiren/a…
3. Žao mi je što ti je teško, ljubavi…
4. Ostat ću s tobom dok si uzrujan/a…
5. Ne idem nikuda…
6. Na sigurnom si…
7. Ne postoji ništa važnije od toga da sam s tobom sad…
8. Žao mi je… što si izgubio najdražeg medvjedića/najboljeg prijatelja…
9. Slušam te, dušo…
10. Neće biti ovako zauvijek…

Isto tako, bilo bi dobro izbjegavati izraze etiketiranja i ne odvlačiti njihovu pozornost od njihovih osjećaja. Stoga ne bi trebali odmah popravljati stvari ili situacije za svoju djecu, nuditi im nagrade, niti im prijetiti. Ušutkavanje i posramljivanje djeteta i njegovih osjećaja, također mogu imati negativne posljedice. 

mšm/miss7mama

Foto: Pixabay