/‘UMJETNOST ZA NAJMANJE’ Opera za bebe po prvi puta u zagrebačkom HNK-u: Djecu do tri godine poziva na istraživanje svijeta glazbe

‘UMJETNOST ZA NAJMANJE’ Opera za bebe po prvi puta u zagrebačkom HNK-u: Djecu do tri godine poziva na istraživanje svijeta glazbe

U tonskoj dvorani HNK u Zagrebu u subotu, 22. travnja u 9.30 i 11 sati izvest će se Opera za bebe – Opera Rosa zamišljena kao zajedničko interaktivno putovanje za djecu i roditelje, u koprodukciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Muzičkog biennalea Zagreb. Postavljena kao živa instalacija, u ugodnom, sigurnom i mekanom prostoru, djecu poziva na slobodno kretanje i istraživanje svijeta glazbe, zvuka i pokreta, stvorenog za njih.

Uzimajući kao okosnicu klasičnu trodijelnu strukturu, kreće se od noći, muzički i sadržajno mirne, nježne i tople, nastavlja s jutrom, buđenjem i rađanjem svjetla, a završava s danom, slavljem i igrom. Koristit će se bebama dobro poznata rutinu dana, kako bi ih se uvelo u jedan novi svijet.

Četiri izvođačice, svaka kroz svoj medij (glas, pokret, instrument) vode publiku na putovanje od sna do igre, od tamnog do svijetlog, od apstraktnog do konkretnog, od glasa do riječi. Ovakvim pristupom, želja autora je velike malene upoznati s novim, njima bliskim, svijetom umjetnosti, otvarajući im istovremeno taj svijet kao prostor igre i interakcije, kao prostor slobode i istraživanja svim osjetilima.

Muzički biennale Zagreb ponovno stvara program za djecu i mlade – Muzički biennale za VELIKE malene.

Opera za bebe namijenjena je malenima u dobi od jedne do tri godine. Autorice koncepta su: Ivana Đula (dramaturgija), Selena Gazda (kostimografija, scenografija), Tena Novak Vincek (glazba), Lucija Stanojević i Irma Unušić (koreografija).

Izvođačice su: Ivana Lazar/Mima Karaula (sopran), Lucija Stanojević (violina i ostali instrumenti),
Tena Novak Vincek (violina i ostali instrumenti) i Irma Unušić (plesna izvedba).

Više informacija o interaktivnim, edukativnim i zabavnim sadržajima o suvremenoj glazbi za djecu i mlade dostupne su online, kako na internetskoj stranici kidz.mbz.hr, tako i na festivalskim društvenim mrežama i digitalnim kanalima.

mšm

Foto: HNK Zagreb