/Međunarodni dan žena: UN upozorava na digitalni jaz među spolovima

Međunarodni dan žena: UN upozorava na digitalni jaz među spolovima

„Dajmo ženama i djevojkama da oblikuju politiku, usluge i sustave koji utječu na naše živote. I podržimo žene i djevojke koje ruše prepreke kako bi oblikovale bolji svijet za svakoga od nas.“ Generalni tajnik UN-a, Antonio Guterres.

Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, svim ženama upućujemo srdačne čestitke.
 
Danas često možemo čuti kako su žene emancipirane te kako su dosegnule sve čemu su stremile njihove prethodnice, njihove prabake, bake, majke, no jesmo li sigurni da je tome doista tako?
 
Jedna od definicija emancipacije jest oslobođenje od zavisnosti, podložnosti, ugnjetavanja, stjecanje neovisnosti, osamostaljenje. Emancipacija žena bila je ponajprije borba za ravnopravnost, za pravo glasa, jednaka primanja, jednake šanse za obrazovanje i zaposlenje.
 
Danas su inovacije dominantne, oblikuju i mijenjaju način na koji ljudi žive, a trendovi ukazuju na rastući digitalni jaz među spolovima, nedovoljnu zastupljenost žena u području znanosti, tehnologije, inženjerstva, matematike i dizajna, te se predviđa da će potražnja za STEM obrazovanim kadrom narasti za 30 posto do 2024. godine.
 
Zato UN, povodom Međunarodnog dana žena, ove godine potiče na raspravu o položaju žena u digitalnim i kreativnim industrijama, s ciljem promocije STEM zanimanja kao dobrog izbora buduće karijere mladih djevojaka, te pozivaju na raspravu kako zainteresirati djevojčice za STEM predmete, podići kvalitetu kreativne i STEM edukacije u školama te promovirati važnost ulaganja u kontinuiranu edukaciju i obrazovanje žena.

Dodatno poticanje mladih žena na početak karijere u STEM područjima, uvođenje programa koji omogućavaju uravnoteženi život, povezivanje karijere i obitelji, pridonijet će većoj participaciji žena na dobro plaćenim mjestima te njihov karijerni razvoj prema rukovodećim položajima.
 
Stoga Vas pozivamo da se pridružite globalnoj zajednici koja će djevojčice, djevojke, žene neumorno poticati, ohrabrivati i motivirati za inovativnost, suradnju, kreativnost i kritičko mišljenje, te učenje, napredovanje i stvaranje karijera u tehnologiji, stoji na stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mšm

Foto: Pixabay