/‘USUSRET DANU CRVENIH HALJINA’ Već petu godinu hrabre žene koje su preboljele moždani udar upozorit će na strašnu statistiku

‘USUSRET DANU CRVENIH HALJINA’ Već petu godinu hrabre žene koje su preboljele moždani udar upozorit će na strašnu statistiku

Moždani udar svake godine ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke i jedino se prevencijom može ublažiti ta strašna statistika.

Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo već petu godinu zaredom organizira javnozdravstvenu akciju “Dan crvenih haljina”. Suorganizatori ove važne edukativne akcije su Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Medicinski fakulteti Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj akcije “Dan crvenih haljina” je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnu potrebu promjene načina života. Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

„Veći broj žena nego muškaraca umire od moždanog udara i ovom akcijom želimo educirati javnost i ukazati na specifičnosti. Moždani udar može se spriječiti u velikom broju slučajeva i zato moramo preuzeti brigu o vlastitom zdravlju. Promjena načina života, osluškivanje vlastitog tijela i znakova upozorenja koje nam ono šalje mogu smanjiti rizik od ove teške bolesti, a ukoliko do moždanog udara ipak dođe, najvažnije je pravovremeno prepoznavanje i brza reakcija okoline”, naglašava idejna začetnica akcije i predsjednica organizacijskog odbora prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan.

Aktivnosti diljem Hrvatske

Već od prve godine održavanja ova akcija se počela širiti diljem Hrvatske zahvaljujući naporima mnogih zdravstvenih djelatnika koji u svojim sredinama volonterski pripremaju i organiziraju niz događanja. U susret “Danu crvenih haljina” slijede brojni javni nastupi i stručni skupovi, a u srijedu, 1. veljače od 11 do 14 sati u Zagrebu, na Trgu Petra Preradovića za građanstvo će biti organizirani preventivni neurološki pregledi.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika RH, Ministarstva zdravstva RH i Gradonačelnika grada Zagreba, a važan doprinos daju sponzori Abbott, Bina-Istra, Eldra, Fresenius, Gradska ljekarna Zagreb, Hotel Esplanade, Medtronic, Nicro, Pfizer, Pharmas, Podzemno skladište plina, Roche, Sandoz i Zubak grupa.

Revija crvenih haljina

Svečano obilježavanje akcije održat će se 3. veljače u Hotelu Esplanade i moći će se pratiti online na društvenim mrežama. Zvijezde večeri će biti hrabre žene koje su preživjele moždani udar i one na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri Matija Vuica, Robert Sever design, Lokomotiva by Lana Puljić, Klisab, Xenia Design, DNK by Nada Došen i Link by Ogi Antunac. Goste će kroz program voditi Ivana Roščić i Joško Lokas, a svojim glazbenim nastupima svečanost će uveličati Nina Kraljić, Filmmusicorkestar i Luka Nižetić.

Prvi petak u veljači #nosicrveno

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 3. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o “Danu crvenih haljina” mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

mšm

Ilustracija: Petra Huzjan

Foto: Zvonimir Ferina