/‘USUSRET MAJČINOM DANU’ Majke iskreno o najljepšem poslu: ‘Život nam se promijenio 100 posto na bolje, ali ima i teških dana…’

‘USUSRET MAJČINOM DANU’ Majke iskreno o najljepšem poslu: ‘Život nam se promijenio 100 posto na bolje, ali ima i teških dana…’

„Moj život se u potpunosti promijenio otkad sam postala majka, a s time i prioriteti, način života, interesi pa čak i društvo u kojem se krećem. Majčinstvo je najljepši posao jer je odnos s djetetom, ako to dozvolimo, najiskreniji i uz djecu sam shvatila da je proces učenja obostran”, rekla nam je Barbara (38).

Druga nedjelja u svibnju je tradicionalno posvećena majkama. Majčin dan ove se godine obilježava 8. svibnja. Tim povodom razgovarali smo s tri majke – Lorenom, Barbarom i Danielom, koje su za Generaciju otvoreno progovorile o izazovima i ljepotama majčinstva.

Zanimalo nas je koliko im se život promijenio od kada su postale majke, je li majčinstvo doista najljepši i najzahtjevniji posao na svijetu, kako bi opisale svoju djecu, ali i sebe kao majke, što im je najljepše, a što najteže, s kojim se izazovima svakodnevno susreću, kako usklađuju posao i obiteljski život, tko im je najveća podrška i što bi savjetovale budućim majkama.

Mama Lorena: ‘Ne sjećam se vremena prije sina’

„Budući da sam vrlo mlada postala majkom, s 22 godine, moram priznati da mi se život skroz izmijenio. Naravno, na bolje. Moram priznati – ne sjećam se vremena prije sina. Ovo sada je prava stvar“, započela je Lorena (27) iz Varaždina.

Ova novinarka i majka petogodišnjeg dječaka Jana koja živi i radi u Zagrebu dodala je kako je majčinstvo najljepši posao, ali ne i najteži.

„Ne bih tako to nazvala. Ima teških dana, onih napornih, ali nije to ništa što se ne da izdržati. Kao najtežu stvar izdvojila bih nemoć koju osjećam kada je dijete bolesno. Svim roditeljima poznat je taj osjećaj. No svaki dan s djecom je poseban i treba ga cijeniti jer prebrzo rastu“.

Otkrila je i s kojim se izazovima susreće kao majka.

„Postoji puno izazova, svakodnevno se susrećemo s njima. Ja sam netko tko je, ne tako davno, doselio u Zagreb, roditelji i sestra su mi u Varaždinu. Malo je teže kada ti nema tko na pola sata pričuvati dijete, no sada je već lakše budući da je malo veći“, istaknula je ova majka.

Na naš upit kako usklađuje posao i obiteljski život, odgovorila je:

„Vrlo jednostavno. Obavim što trebam, a onda se maksimalno posvećujem djetetu. Srećom, imam i odličnog poslodavca koji ima razumijevanja u slučaju da iskrsne neka izvanredna situacija. No moram napomenuti da uz posao i studiram što mi je dodatna obaveza, ali učim po noći. Nekako sam sve uspjela organizirati, da je lako – nije.“

Najveća podrška su joj, dodala je, definitivno njezini roditelji koji su, kako kaže, “doista za poželjeti”.

„Tu je, naravno, i moj partner koji maksimalno pomaže i uskače, pogotovo sada kada još i studiram. Naravno, velika podrška mi je i sestra Martina. Uglavnom, obitelj je jedna. Mnogo sam se puta uvjerila da će ljudi dolaziti i odlaziti iz naših života, ali obitelj ostaje. I to je ono najvrjednije i ono što treba cijeniti i čuvati.“

Za kraj je savjetovala buduće majke: „Uživajte s djecom. Pogotovo kada ste na porodiljnom. Kasnije djeca krenu u vrtić, a vi na posao. I ne brinite – nitko nije savršen roditelj“, poručila je Lorena.

Mama Daniela: ‘Važno mi je da ne upadnu u loše društvo’

„Život mi se promijenio 100 posto, i to naravno na pozitivno. Uz dvoje male djece, puno vremena bez muža koji je radio na terenu bilo je vrlo izazovno, ali uz dobru organizaciju sve se moglo napraviti“, započela je Daniela (44) iz Zagreba, voditeljica ureda i majka Luke (20) i Laure (17).

Dodala je kako je majčinstvo doista najljepši i najteži posao na svijetu, ali „naravno, pamtimo samo one lijepe trenutke“.

„I sin i kćer su dobri u školi i na fakultetu. Sve ide kako treba. Pomažu u kući, brinu se o bakama i djedu. Ako zanemarim pubertetske fore i razno razne pokušaje manipulacije, stvarno su djeca za poželjeti“, opisala je svoju djecu.

A kako vidi sebe kao majku i što joj je najljepše, ali i najteže kod majčinstva?

„Kao majka sam dosta liberalna, pokušavam sve dogovorom s njima riješiti. Naravno, ima situacija i dana kada sam, kako oni kažu, ”naporna”. Najljepše je kada znaš da je tvoje dijete sretno i zadovoljno, a najteže je kad je bolesno i kada doslovno pati zbog prvih ljubavi“, rekla je Daniela.

Otkrila je i s kojim se izazovima susreće kao majka.

„Trenutni izazov s kojim se svakodnevno susrećem jest to da mi djeca ne upadnu u loše društvo. Na našu sreću, svi njihovi prijatelji su klasični adolescenti bez ikakvih pretjerivanja ili nekih loših navika, zatim da kćer upiše željeni fakultet, a da sin položi sve ispite na fakultetu.“

Na naš upit kako usklađuje posao i obiteljski život te tko joj je najveća podrška, odgovorila je:

„Moja djeca su već velika i jako samostalna. Suprug i ja smo ih odmalena učili samostalnosti. Radim klasično radno vrijeme tako da nije problem. Najveća podrška mi je suprug. Iako se ponekad ne slažemo oko nekih stvari vezano za  djecu, u konačnici dođemo do neke sredine.“

Za kraj je savjetovala buduće majke i majke male djece: „Pustite ih da žive punim plućima, pustite ih da istražuju život oko sebe, učite ih od rane dobi samostalnosti. Naravno, primjereno za njihovu dob“, poručila je Daniela.

Mama Barbara: ‘Uz djecu sam shvatila da je proces učenja obostran’

„Moj život se u potpunosti promijenio otkad sam postala majka, a s time i prioriteti, način života, interesi pa čak i društvo u kojem se krećem. Kako djeca rastu i dosežu različiti stupanj razvoja, imaju i različite potrebe, ali i interese i shodno tome imam osjećaj da se i ja mijenjam. Činjenica jest da što su ona starija, tako imam ponovno sve više vremena za sebe, iako to vrijeme naravno dijelim doslovno s vremenom kada sam na poslu“, započela je Barbara (38), novinarka iz Velike Mlake koja sa suprugom i dvije djevojčice živi u Zagrebu.

Majčinstvo je, dodala je, prvenstveno najteži način da se suočimo sami sa sobom jer novi izazovi pred kojima se nalazimo kao roditelji, tjeraju nas da preispitujemo sve oko sebe –  od vlastite percepcije okoline do načina na koji na nju reagiramo.

„Zato što je to neizravan način na koji utječemo na to kako će naša djeca shvaćati sebe i odnositi se prema životu. Majčinstvo je ujedno i najljepši posao jer je odnos s djetetom, ako to dozvolimo, najiskreniji i uz djecu sam shvatila da je proces učenja obostran.“

Opisala je svoje djevojčice, ali i sebe kao majku.

„Cijelo vrijeme se preispitujem, teško je djelovati ujednačeno jer moja reakcija ovisi o puno stvari. Generalno ne mislim da sam stroga, trudim se da sve rješavamo razgovorom. Moje cure su vedre, humoristične, zaigrane i zaista se puno smijemo“, rekla nam je Barbara.

A što je najljepše, a što najteže kod majčinstva?

„Najljepša je blizina, smijeh s djecom, a najteže je kada znam da postoje trenuci kada sam preumorna da bih bila onakva majka kakva želim ili kakvu mislim da djeca zaslužuju jer u tim trenucima jednostavno ne mogu dati sve od sebe.“

Na upit kako usklađuje posao i obiteljski život i tko joj je najveća podrška, odgovorila je:

„Teško, to je cjelodnevna jurnjava. Podrška su mi bliske prijateljice kada je riječ o potrebi da se požalim ili jednostavno napunim baterije, ali u svakodnevnom žongliranju sa svim obavezama, definitivno muž.“

Za kraj smo je upitali za savjet budućim majkama.

„Mislim da je majčinstvo prekompleksno da bi se savjet mogao sažeti u jednu ili čak više rečenica. To je iskustvo koje je teško razumljivo nekome tko nije roditelj. Savjeti su dobrodošli kada si već roditelj i trebaju ti rješenja za izazove s kojima se trenutno suočavaš“, poručila je Barbara.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay, ilustracija