/Ususret Međunarodnom danu svjesnosti o mucanju

Ususret Međunarodnom danu svjesnosti o mucanju

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju (International Stuttering Awareness Day (ISAD) prvi puta je obilježen 1998. godine na inicijativu tri svjetske udruge: European League of Stuttering Associations (ELSA), International Fluency Association (IFA) i International Stuttering Association (ISA). Od tada se diljem svijeta obilježava svake godine kako bi se povećala svjesnost populacije o samom mucanju, kao i o osobama koje mucaju.

Nacionalne udruge ili logopedska društva taj dan organiziraju različita javna predavanja i/ili edukacije o mucanju. U svemu aktivno sudjeluju i osobe koje mucaju. Vrlo često u takvim aktivnostima sudjeluju i osobe iz javnog života koje i same mucaju.

Unatoč desetljećima istraživanja, ne postoji jedinstven odgovor na pitanje o uzroku mucanja, ali se mnogo zna o čimbenicima u području genetike, neurofiziologije, dječjeg razvoja i obiteljske dinamike koji doprinose nastanku mucanja.

Ono se najčešće javlja u predškolskoj dobi i otprilike pet posto sve djece prolazi kroz razdoblje mucanja u trajanju od najmanje šest mjeseci. Do kasnog djetinjstva kod tri četvrtine djece mucanje će se povući, kod neke djece uz pravovremeno savjetovanje roditelja i odgojitelja (indirektna logopedska terapija) može doći do spontanog oporavka, a kod neke djece je potrebna direktna logopedska terapija. Kod jedan posto djece mucanje ostaje dugotrajni problem.

Poznato je da se mucanje javlja tri do četiri puta češće kod muškog spola. Mucanje je fenomen koji se smatra lako uočljivim i moglo bi se reći da “svi znaju što je mucanje”. Mucanje može imati negativne posljedice koje podrazumijevaju emocionalne i socijalne teškoće koje se protežu kroz čitav životni vijek.

Pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo i u organizaciji Odsjeka za logopediju Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog logopedskog društva i Dječje bolnice Zagreb, ove godine će se Međunarodni dan svjesnosti o mucanju obilježiti 22. listopada. Kao i diljem svijeta, i u Hrvatskoj se obilježavanje odvija pod motom “Pustolovina riječi: otpornost i promjene”.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o mucanju ostvarit će se nizom aktivnosti, prigodnim osvjetljenjem Zagrebačkih fontana te online stručnim predavanjem. Prigodno osvjetljavanje zagrebačkih fontana u tirkiznoj nijansi održat će se dan ranije, 21.10.2020., priopćili su iz Grada.

bkk

Foto: Unsplash