/‘UVJERENJA I KAKO NAS KOČE’ Naš život je jedinstveni i najljepši projekt koji imamo mogućnost slobodno i svjesno kreirati

‘UVJERENJA I KAKO NAS KOČE’ Naš život je jedinstveni i najljepši projekt koji imamo mogućnost slobodno i svjesno kreirati

“Jeste se ikada zapita koja to uvjerenja nosite sa sobom i da li vam koriste? Da li uopće znate koja uvjerenja imate? A zašto bi se to uopće trebali pitati? Pa zato što ona oblikuju naš svijet. To su stvari, odnosno činjenice za koje smatramo da su istina bez obzira na dokaze koje imamo. Društvo, okolina i obrazovni sustav nas potiču da usvojimo opće znanje koje može i ne mora biti istinito za nas i postaju naša uvjerenja. Evo nekoliko primjera. Muškarci su bolji vozači. Da bi nešto postigao u životu moraš naporno raditi. Radno vrijeme je od 8 do 16 sati”, piše Najsretnija beba Hrvatska.

“Osim njih, usvajamo i neka uvjerenja o nama samima. Već samo par minuta nakon rođenja podvrgnuti smo procjenama. Koliko je beba dugačka, teška, koliko brzo reagira na vanjske podražaje. Kasnije kada dijete uđe u odgojno-obrazovni sustav to postaje sastavan dio svakodnevnog života. Razni testovi, ispitivanja i slično određuju koliko smo dobri u nečem ili nismo, koliko smo uspješno nešto odradili ili nismo. Pri čemu se najviše pažnje posvećuje tome koliko nam nedostaje da dostignemo neki kriterij. Kao rezultat toga počinjemo sebe vrednovati na način koji nam često radi više štete nego koristi. Vjerujem da smo svi tijekom života bili uvjereni da za nešto nismo dovoljno dobri, dovoljno sposobni, dovoljno vrijedi. Uz takva uvjerenja sigurno nećemo tražiti povišicu, upustiti se u novi projekt ili prihvatiti neki izazov na koji smo nabasali. Ostajemo u svojoj zoni komfora i ljuljuškamo se u svakodnevnom životu u kojem nas nezadovoljstvo malo po malo izjeda.

Međutim, ako si postavimo pitanja s početka teksta i počnemo osvještavati svoja uvjerenja, tada možemo krenuti i na put promjene. Kada osvijestimo uvjerenja, onda možemo procijeniti jesu li naša ili tuđa i vrijede li za nas ili ne. A ono najvažnije je da tada možemo sami odlučiti hoćemo li ih maknuti i stvoriti nova. Jednom kada to učinimo i naša perspektiva se mijenja. Počinjemo drukčije doživljavati ljude i njihove postupke, situacije u kojima se nalazimo. Šef koji mi nije dao povišicu više nije neki nerazuman čovjek, već mi je ukazao da je vrijeme da tražim okruženje i posao gdje će me se više cijeniti. Problem više nije problem, nego izazov kojim ću se pozabaviti. Neuspjeh više nije tragedija nego prilika za učenjem novih vještina i znanja.

Micanjem uloga, uvjerenja i stvaranja nove priče bavit ćemo se kroz program “MY LIFE PROJECT: Oživi svoj potencijal i pokreni svoju novu priču”.

Naš život je jedinstveni i najljepši projekt koji imamo mogućnost slobodno i svjesno kreirati onako kako želimo. Oživite svoj potencijal i krenite pisati priču svog života po vašoj mjeri. Program je osmišljen na način da radimo na osobnom i profesionalnom razvoju kroz razvoj emocionalne inteligencije koja predstavlja 80 % uspjeha u životu. Radit ćemo na povezivanju sa sobom i razvoju samosvijesti kako bismo znali prepoznati vlastite misli, emocije i obrasce ponašanja s ciljem da naučimo svjesno upravljati njima, umjesto da oni kontroliraju nama”, stoji u pozivu na program ove Udruge.

Ciklus radionica

“MY LIFE PROJECT” sastoji se od 6 pojedinačnih jednodnevnih radionica uživo koje će se održavati subotom na lokaciji Nova Ves 50 u Zagrebu. Radionice se održavaju svaka dva do tri tjedna u malim grupama.

Teme radionica: Povezivanje sa sobom i slika o sebi (25.3.2023. od 9 do 16 sati); Osobne snage i slabosti, rješavanje mentalnih blokada (8.4.2023. od 9 do 16 sati); Interpersonalna komunikacija i stvaranje kvalitetnih odnosa s drugima (29.4.2023. od 9 do 16 sati); Motivacija i donošenje odluka (13.5.2023. od 9 do 16 sati); Djelovanje u konfliktu i pogled iz druge perspektive (3.6.2023. od 9 do 16 sati); Samorefleksija i plan za budućnost (24.6.2023. od 9 do 16 sati).

Više informacija potražite na linku.

mšm/Iva Brčić

Foto: Pixabay, ilustracija