/Uz nesvakidašnju animaciju, ovaj animirani film mirne duše možete dati djeci na gledanje

Uz nesvakidašnju animaciju, ovaj animirani film mirne duše možete dati djeci na gledanje

Francuski animirani film “Putovanje jednog princa” priča je o starom princu koji otkriva novi svijet, koji unatoč progresu unazađuje njegove stanovnike i uništava prirodu. U njegovom otkriću vodi ga mladi dječak znatiželjan poput princa.

Uz neobičnu animaciju, film djeci pruža poučnu priču o ksenofobiji i sukobu civilizacija (kao kod otkrića Amerike), te stvaranju vlastitog karaktera, odnosa prema društvenim normama, nasljeđu i prirodi.

Korištenje majmuna za likove, koji izgledom, ponašanjem i postupcima podsjećaju na ljude, daje filmu društveni komentar i štih “Planete majmuna” i “Tarzana”. Film je laganog tempa, odlične animacije i dirljivih poruka, ostavlja optimističan dojam kod gledatelja. Kao takav bi bio odličan za školske projekcije.

Film je zrelijeg sadržaja i nema luđački tempo poput većine ostalih animiranih filmova pa u njemu odrasli mogu lako uživati.

Nasilja ovdje začuđujuće niti nema, ako izuzmemo kada ne tako strašno veliko čudovište pojede majmuna u crno-bijelom filmu koji likovi gledaju u kinu.

Na sajmu se pokazuju razni trikovi pa tako i odrubljivanje glave nakon čega tijelo s njom žonglira. Likovi bi mlađoj djeci mogli biti malo uznemirujući jer su majmunoliki unatoč tome što djeluju ljudski tako da je film namijenjen djeci od šeste godine.

Riječnik je primjeren je djeci. U filmu nema seksualnih prizora, a tempo je lagan i omogućuje bolju koncentraciju, pa se djeca nakon filma mogu osjećati odmorno, a ne hiperaktivno.

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove iz medijsku podršku portala generacija.hr.

bkk/Iva Brčić

Foto: Najsretnija beba Hrvatske