/‘VIDEĆI PRATITELJI’ Udruga slijepih Međimurske županije svojim članovima osigurala pratnju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti

‘VIDEĆI PRATITELJI’ Udruga slijepih Međimurske županije svojim članovima osigurala pratnju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti

Udruga slijepih Međimurske županije (USMŽ) nositelj je još jednog hvalevrijednog projekta pod nazivom “Izazovnije – kontinuirana podrška slijepim osobama u Međimurskoj županiji”. Projekt se provodi od travnja 2019., a za cilj je imao osigurati uslugu videćeg pratitelja slijepim osobama.

Usluga im je omogućila veću samostalnost, unaprjeđenje kvalitete života i na taj način povećala njihovu socijalnu uključenost pri obavljanju svakodnevnih poslova i korištenju slobodnog vremena, izvijestili su iz Udruge.

U protekle dvije godine usluge videće pratiteljice koristili su 31 član i članica Udruge, svatko od njih u prosjeku tri puta mjesečno. Zahvaljujući projektu “Izazovnije” Udruga slijepih Međimurske županije je bila u mogućnosti pružiti više od 1000 pojedinačnih usluga videće pratiteljice.

“Uslugu videće pratiteljice najčešće koristim za prijevoz na sportske aktivnosti Udruge, ali i za odlaske u trgovine, banku, poštu i institucije. Ova pomoć mi olakšava moje svakodnevne potrebe i zadovoljan sam dobivenom uslugom i pristupačnošću videće pratiteljice”, rekao je jedan od korisnika.

USMŽ svojim projektima i programima kontinuirano doprinosi ostvarivanju ljudskih prava, kažu u Udruzi. Sudjelovanje u svim oblicima javnog života, samostalnost slijepih osoba, praćenje i podrška slijepoj djeci u odgoju i obrazovanju te unapređivanje profesionalne orijentacije, rehabilitacije, zapošljavanja, kulturno–kreativnih aktivnosti, aktivnosti odmora i oporavka, športa i rekreacije, društveno–zabavnog života slijepih i razvoj volonterstva, ključni su ciljevi programa i projekata koje Udruga provodi.

“Usluga videćeg pratitelja jedan je od prioriteta u radu i djelovanju Udruge slijepih Međimurske županije i u proteklom razdoblju uspješno smo proveli niz sličnih projekata i programa. Najveći rezultat svih naših aktivnosti i napora je doprinos samostalnosti slijepih osoba, a pružanje usluge videćeg pratitelja je prvi korak prema tome”, osvrnula se na projekt predsjednica Udruge Marija Ciglar.

Zahvaljujući projektu “Izazovnije” koji sufinancira Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (ukupna vrijednost projekta je 499.640 kuna), Udruga je dodatno podigla razinu ove usluge, zadovoljila potrebe članstva te podigla kvalitetu života slijepih osoba u Međimurju, zaključuju u Udruzi.

bkk

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije