/Više od 800 djece treba obitelj, a udomitelja sve manje!

Više od 800 djece treba obitelj, a udomitelja sve manje!

U Hrvatskoj je danas 814 djece koja žive u institucijama, 90 ih je mlađe od 3 godine, dok ih 169 živi u stambenim zajednicama uz podršku odgajatelja. Uz to, sve više nedostaje udomiteljskih obitelji, no s novim zakonom situacija bi se mogla promijeniti na bolje. Već dvadeset i četvrtu godinu Centar za socijalnu skrb organizira susret udomitelja. Prilika je to da se zahvali svim udomiteljskim obiteljima, ali i da se javno progovori o aktualnim temama i problemima ovog plemenitog poziva.

Osim brojnih velikogoričkih udomitelja i onih iz šire okolice, na susret u Starom Čiču došli su i državna tajnica Marija Pletikosa, zamjenica župana Nadica Žužak, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec te ravnateljica Centra gospođa Vesna Grospić, piše Lokalni.hr.

“Centar za socijalnu skrb dugi niz godina udomljava djecu i odrasle korisnike, trenutačno je petnaestero djece i osamdesetak odraslih smješteno u udomiteljskim obiteljima. Na području Velike Gorice je 35 udomiteljskih obitelji, a koristimo i obitelji na širem području, odnosno surađujemo s ukupno 84 udomitelja”, rekla je Vesna Grospić koja vodi gorički Centar za socijalnu skrb.

Udomiteljstvo kao zanimanje?

Građani koji bi se htjeli baviti udomiteljstvom najprije trebaju podnijeti zahtjev u Centru za socijalnu skrb, priložiti potrebnu dokumentaciju, a potom predmet ide u obradu. Završi li proces pozitivno, udomitelji dobivaju dozvolu za rad i prema njoj se određuje koliko korisnika mogu udomiti kako bi započeli s radom.

No unatoč suradnji s 84 udomiteljske obitelji, potrebe su, poručuju u Centru, daleko veće i rastu svake godine, a udomitelja je sve manje. Budućnost udomiteljstva trebala bi biti olakšana i zbog novoga prijedloga zakona o udomiteljstvu.

“Svi smo svjesni da je potrebno osigurati jednake uvjete za dostupnost udomiteljskih obitelji u svim dijelovima Hrvatske. Vjerujem da će jedan od važnih iskoraka biti novi Zakon o udomiteljstvu koji je usvojila hrvatska Vlada i uputila na usvajanje u Sabor, a prvi put će omogućiti udomiteljima da ponosno kažu kako im je udomiteljstvo zanimanje i da ostvare pravo na mirovinsko i zdravstveno osiguranje”, poručila je državna tajnica Marija Pletikosa.

mšm/lokalni.hr