/Vukovarski leptirići: Postajemo preveliki za sebe, liste čekanja rastu, treba nam pomoć Ministarstva

Vukovarski leptirići: Postajemo preveliki za sebe, liste čekanja rastu, treba nam pomoć Ministarstva

Već duže vrijeme nevladine organizacije upozoravaju na nedostatak stručnog kadra koji radi s djecom s poteškoćama u razvoju, a problem za nevladinu scenu je njihovo financiranje od projekta do projekta koji njihov rad čini neizvjesnim, a bore se i sa zadržavanjem kvalitetnog stručnog kadra.

Iz Udruge Vukovarski leptirići, pokrenuli su kampanju pod nazivom “Čini pravu stvar”, o čemu je portal Generacija.hr već pisao. U sklopu nje prikuplja se novac za nastavak projekta poludnevnog boravka “Rastimo, igrajmo se i učimo zajedno”. Projekt su do sada podržale mnoge javne osobe i sportaši, a nekoliko biciklista po najvećim vrućinama nesebično su pedalirali i skupljali kilometre za male leptiriće.

“Trudimo se napredovati, educirati, stečena znanja primijeniti u radu s djecom s teškoćama u razvoju, pomoći im u napretku i poboljšanju vještina, međutim, moram reći da smo se na tom putu susretali sa pojedinim preprekama. Kad se tako brzo napreduje i razvija, a ovdje je to bilo vrlo intenzivno (što se vidi samo u proširenju prostora u godini dana), onda je potreban i veći stručni kadar. Često šaljemo zamolbe Ministarstvu za odobrenje novih radnih mjesta, no dobijemo odgovor da nema dovoljno financija. To nam je velika prepreka jer postajemo preveliki za sebe, liste čekanja rastu, a želimo svakom djetetu omogućiti ono što mu je potrebno i na što ima osnovno pravo. Oni nemaju vremena za čekanje, bitno je da se u terapije uključe što prije”, kaže izvršna direktorica Udruge za Pružatelje socijalnih usluga, Majda Joha.

Kako je kazala, upravo je održivost projekata veliki problem.

“Nažalost, teško je kad nešto što se pokazalo učinkovitim i korisnim mora završiti. I najteže je to onda objasniti djeci koja su na takvim aktivnostima sklopila prijateljstva i osjećaju se prihvaćeno i sretno. Nije nam nikakav problem pisati projekte, zasukati rukave i raditi, no treba nam podrška onih iznad nas, pogotovo kad im ukažemo na probleme s terena i situacije s kojima se susrećemo ne samo mi, nego i svi ostali koji se bave ovakvim poslom, a pripadaju civilnom sektoru. Mi ćemo napisati projekt, ali treba nam netko tko će raspisati natječaj, a onda i odobriti taj projekt baš zato jer je prepoznao njegovu važnost i jer razumije zašto je nastavak tog projekta bitan”, kaže Joha.

Udruga nastoji konstantno ukazivati na poteškoće u radu, zagovarati i utjecati na mijenjanje javnih politika i na taj način osigurati kontinuitet i kvalitetu socijalnih usluga. Sredstva koja dobiju od nadležnog Ministarstva, kažu, nisu dostatna za provođenje psihosocijalne podrške jer pored plaća stručnog kadra, moraju se osigurati i ostali uvjeti za rad. A to znači opremanje kabineta, plaćanje najma i režija, čišćenje prostora, dezinfekcija i higijena, knjigovodstvene usluge…

“Prinuđeni smo javljati se na sve natječaje, što nam nije problem, ali je takav način financiranja neprihvatljiv jer nije stalan i siguran te gubimo educirani stručni kadar”, poručuju iz Udruge.

“Naša borba konstantno traje jer se i dalje borimo s lošim pravilnikom i nerazumijevanjem sustava. Bogato smo opremili senzornu sobu te smo krenule s pohađanjem edukacije senzorne integracije. Projektom u budućnosti predviđeno je i dodatno opremanje senzorne sobe kao i izgradnja novog kata i opremanje novih kabineta. Želimo se dodatno usavršiti i završiti međunarodno priznatu edukaciju Ayres senzorne integracije koja iznosi 20.000 kuna po osobi, a veliki problem je osigurati sredstva. Često zavisimo od donacija ljudi koji prepoznaju naš rad. Također, neophodan nam je veći angažman roditelja kako bi naša priča dobila još veći značaj”, kazale su Jasna Mladežić i Tamara Uglješić koje su ujedno i voditeljice Pružatelja.

Kažu da bi voljele kada bi se status stručnog tima kod Pružatelja socijalnih usluga koje pruža Udruga izjednačio sa statusom stručnjaka koji pružaju iste usluge, ali u ustanovama čiji je osnivač država ili lokalna samouprava. Udruga Vukovarski leptirići predstavljaju najvećeg pružatelja socijalnih usluga na istoku zemlje s oko 200 korisnika i 27 zaposlenih, a njihov stručni kadar u nepovoljnijem je položaju u odnosu na onaj zaposlen od strane institucija.

Kada bi se to promijenilo, poručuju iz Udruge, omogućilo bi im se zapošljavanje dodatnih stručnjaka i smanjenje lista čekanja na njihove usluge.

Generacija je već pisala o Udruzi te smo o njihovom radu razgovarali s predsjednicom Udruge Vuktorijom Matin.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Vukovarski leptirići