/‘VUKOVARSKI LEPTIRIĆI’ Roditelji djece s teškoćama: U 21. stoljeću smo i dalje na posljednjem mjestu, čini se da je sve važnije od najpotrebitijih!

‘VUKOVARSKI LEPTIRIĆI’ Roditelji djece s teškoćama: U 21. stoljeću smo i dalje na posljednjem mjestu, čini se da je sve važnije od najpotrebitijih!

U Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići u četvrtak, 9. lipnja održano je događanje pod nazivom “Učinimo zajedno da poteškoće postanu mogućnosti!” u sklopu kojeg su održane dvije radionice i panel rasprava.

Udruga Vukovarski leptirići kao organizacija civilnog društva, pored pružanja socijalnih usluga, bavi se i zaštitom prava djece s teškoćama u razvoju, socijalnim uključivanjem, izjednačavanjem mogućnosti i suzbijanjem diskriminacije.

“Za bolji uspjeh aktivnosti pratimo procese donošenja javnih politika, analiziramo ih te na osnovu toga zagovaramo potrebne promjene na osnovu relevantnih podataka i potreba utvrđenih istraživanjem. Na temelju svojih formalnih nadležnosti, ali i interesa i vrijednosti, sudjelujemo u procesu stvaranja javnih politika, odnosno težimo utjecati na oblikovanje i implementaciju rješenja javnih problema koji se tiču djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, djece iz disfunkcionalnih obitelji, udomiteljskih obitelji i obitelji slabijeg imovinskog statusa, pružanja socijalnih usluga i drugih izvaninstitucijskih programa neophodnih za kvalitetniji rast i razvoj te postignuće njihovog punog potencijala”, rekla nam je predsjednica udruge Viktorija Matin.

Dodala je kako su radionice omogućile svakom sudioniku da se upozna s postojećim i potrebitim socijalnim uslugama te kako one mogu pomoći djeci s teškoćama u razvoju, olakšati im integraciju, komunikaciju, učenje, savladavanje svakodnevnih vještina, kako kognitivnih tako i emocionalnih i motoričkih.

“Kroz drugu radionicu prezentirani su relevantni statistički podaci s naglaskom na poteškoće s kojima se susrećemo, SWOT analiza, potrebama i prednostima izvanistitucijskih usluga, pravima djece, lobiranju, mogućnostima koje su pružaju, odnosno ne pružaju na istoku Republike Hrvatske”, upozorila je Matin.

Poražavajuća statistika

Ono što nakon svega u udruzi Vukovarski leptirići žele istaknuti jest poražavajuća statistika koja govori da usluge dnevnog boravka za djecu nedostaju u čak 77% općina, a usluge rane intervencije u 63% općina.

“Istraživanje koje je rađeno na 230.188 djece u dobi od rođenja do pete godine starosti, prema pokazateljima 10,5% djece bi trebalo koristiti usluge rane intervencije – oko 24.169, dok je uključeno samo 2.914 djece, odnosno samo oko 2%. Također, predstavnici općina raspolažu s manje informacija o tome koje usluge postoje na području njihovih općina, a veći broj socijalnih prava i usluga dostupnije su u općinama s višim indeksom razvijenosti i općinama bliže županijskom središtu.”

Zbog svega navedenog na ovo događanje pozvani su svi donositelji odluka na nacionalnoj i lokalnoj razini, nadležna ministarstva, gradonačelnici šest istočnih gradova, dva župana i 26 načelnika Vukovarsko – srijemske županije, čelnici oporbenih stranaka te savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

“Nažalost, odaziv je bio očekivano mali te su nam samo još jednom, svi skupa potvrdili da su im djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom te njihove obitelji uvijek na posljednjem mjestu. Iako svjesni da krše osnovna ljudska prava, prava djeteta, pokazali su nam da oni stvari ne žele mijenjati te da im je mnogo bolje ako o tome ništa ne znaju, a naravno posljedice ne snose jer je kod nas to posve normalno i diskriminacija i uskraćivanje prava koja su nam zagarantirana Ustavom i svim drugim aktima koji zapravo ne znače ništa – mrtvo slovo na papiru”, poručila je Matin.

Veliki poraz cijeloga društva

Iz Vukovarskih leptirića poručuju kako je ovo veliki poraz cijelog društva.

“Svih naših donositelja odluka, koji još uvijek, u 21. stoljeću rade po modelu milosrđa i udjeljuju nam mrvice na kojima im moramo biti beskrajno zahvalni jer mi smo ipak građani drugog reda, teret ovog društva i nama ne treba apsolutno ništa. Na ovaj dan sve je za njih bilo važnije od onih najpotrebitijih – otkrivanje spomenika, paljenje svijeća, svinjokolje, domjenci, ništa…”, napomenula je Matin.

No bilo je i izuzetaka i njima su zahvalni na podršci.

“Oni koji su se odazvali pozivu su uz nas i od njih imamo apsolutnu podršku, a to su Grad Vukovar i Grad Ilok. Predstavnici Županije Vukovarsko – srijemske se žele uključiti u naše programe te smo na početku dogovora oko rješenja za mijenjanje javnih politika i izmjene propisa usmjerenih unaprjeđenju prava djece s teškoćama, osoba s invaliditetom i socijalno isključenih skupina”, dodala je Matin.

Zaključak svih prisutnih je bio da jednostavno nema dovoljno dobre volje kod donositelja odluka za neophodnim promjenama.

Navedeno događanje dio je aktivnosti projekta #posebnakaoiti – Učinimo zajedno da poteškoće postanu mogućnosti!, podržan sa € 12.985,81 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Razdoblje provedbe projekta je od 1. rujna 2021. do 31. svibnja 2022. godine. 

Bjonda Lučić

Foto: Vukovarski leptirići

*Tekst je objavljen u sklopu projekta “Jednaka prava za sve” kojeg financira Agencija za elektroničke medije.