/‘ZA BOLJE I ODGOVORNIJE RODITELJSTVO’ Održane obiteljske radionice u četiri hrvatska grada

‘ZA BOLJE I ODGOVORNIJE RODITELJSTVO’ Održane obiteljske radionice u četiri hrvatska grada

Udruga Obitelji 3plus provodila je tijekom 2020. godine projekt pod nazivom “Obiteljske radionice odgovornog roditeljstva za obitelji s više djece kao socijalno osjetljive skupine”. Projekt je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U sklopu projekta organizirane su četiri obiteljske radionice koje su se održale u četiri različita grada. Gradovi su odabrani prema vrijednosti indeksa razvijenosti jedinica lokalne samouprave (u rasponu od 1 – najmanja, do 8 – najviša razvijenost) za razdoblje 2014.-2016., a koje su dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Uz grad Zagreb (8/8), radionice su se održale u tri grada s nižim indeksom razvijenosti, a to su redom Petrinja (4/8), Đakovo (4/8) te Sinj (5/8). Teme radionica izabrane su iz područja aktualne obiteljske problematike. Tako je 29. veljače u Petrinji održana radionica “Kako otkriti i razvijati talente djeteta”, a 7. ožujka u Sinju pod nazivom “Sigurnost na internetu”. U Đakovu je 13. lipnja održana radionica “Odgojni stil koji potiče razvoj djeteta”, dok je posljednja radionica održana 20. lipnja u Zagrebu pod nazivom “Upravljanje obiteljskim vremenom”.

Za više informacija o temama samih radionica pročitati možete na web stranicama Udruge (Petrinja, Sinj, Đakovo, Zagreb). Na radionicama je sveukupno sudjelovalo 35 roditelja te 59 djece. Temeljem povratnih informacija roditelja, putem evaluacijskih upitnika, saznalo se kako su roditelji iznimno zadovoljni odabranim temama. Izjasnili su se kako bi voljeli da se ovakve radionice održavaju češće jer će im informacije dobivene na radionicama pomoći da budu bolji/odgovorniji roditelji.

Da su radionice ostavile pozitivan utjecaj na roditelje dokazuje i činjenica kako je prosječna ocjena svih radionica odličan (4,86). Kako bi najvažniji dijelovi radionica bili dostupni široj javnosti, sažeci svih održanih radionica dostupni su na YouTube kanalu Udruge.

O Udruzi

Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) je neovisna, neprofitna, nevladina, nekonfesionalna i nestranačka organizacija civilnog društva, nastala na inicijativu samih roditelja iz velikih obitelji. U Udruzi se zalažu za društvo koje se brine o obiteljima te žele doprinijeti podizanju kvalitete života svih obitelji u Hrvatskoj, a posebno obitelji s troje ili više djece.

Najveću pozornost Udruga je privukla “Obiteljskom karticom” pomoću koje 3plus obitelji mogu koristiti posebne popuste i pogodnosti kod nacionalnih i lokalnih partnerskih poduzeća. U Udruzi zastupaju interese 3plus obitelji stvaranjem afirmativnijeg okruženja za obitelji, organiziranjem radionica, povezivanjem radi međusobne podrške, poticanjem tvrtki na društveno odgovorno poslovanje i utjecanjem na javne politike. Udruga je ujedno članica Europske konfederacije velikih obitelji – ELFAC.

bkk

Foto: Obitelji 3plus