/Za lutke s Downovim sindromom španjolska tvrtka dobila nagradu ‘Najbolja igračka 2020.’

Za lutke s Downovim sindromom španjolska tvrtka dobila nagradu ‘Najbolja igračka 2020.’

Lutkice djevojčica i dječaka s Downovim sindorom, svijetle i tamne kože, proizvedene su kako bi svoj djeci pružili pružili priliku da se osjećaju uključeno i nađu u lutki koja može imati iste karakteristike kao i dijete koje se s njom igra, nasuprot modelima lutaka koje predstavljaju savršenstvo. Približavanje je to stvarnosti djeci, kako bi se imala priliku osjećati uključeno i kroz igru s lutkama moglo pronaći vlastite karakteristike.

Španjolsko udruženje proizvođača igračaka (AEFJ) odabralo je u konkurenciji od 81 različitih igračaka i 24 različitih španjolskih proizvođača upravo kolekciju lutki s Downovim sindromom kao “Najbolju igračku 2020. godine”.

Lutke je proizvela tvrtka Miniland s više od pola stoljeća rada sa sjedištem u španjolskoj Alicantei. Na razvoju ovoj kolekciji tvrtka već dugo radi s ciljem uključivanja veće raznolikosti. Tako su u liniju uvedene lutke s različitim nijansama svijetle i tamne boje kože i vrsta lica; azijske, južnoameričke, afričke.

Prema direktorici marketinga tvrtke Victoriji Orruño, “obitelj Miniland Dolls neprestano raste i osluškuje zahtjeve potrošača za proizvodima koji mogu odražavati i uključivati ​​sve više i više djece”.

“Naša tvrtka ima za cilj promicanje višestruke inteligencije, posebno emocionalne, i širenje vrijednosti poput tolerancije ili poštivanja različitosti koje proizlaze iz naše prirodno uvjetovane različitosti”, kazala je
Orruño, prenose talijanski mediji.

“Jako smo sretni što smo postigli ovo važno nacionalno i međunarodno priznanje i nije moglo biti u bolje vrijeme jer smo u Mjesecu svjesnosti o Downovom sindromu (listopad, op. a.).Vjerujemo da ovo iskazuje našu predanost omogućavanju normalizacije, poštivanja i integracije djece u društvo od djetinjstva, a nas potiče da i dalje dajemo prostor i vidljivost skupinama kojima je to najpotrebnije”, dodala je direktorica marketinga.

Miniland, tvrtka koja je osvojila titulu “Najbolje igračke” od početaka svog rada proizvodi edukativne igre uvijek pokušavajući prenijeti svoje vrijednosti na sve svoje proizvode, kao što je to slučaj s drugom ekološkom linijom kojom se želi podići svijest o ekološkim vrijednostima ili s linijama kojima se usredotočuju na različite obrazovne aspekte kao što su višestruke inteligencije radeći na dječjoj emocionalnoj, matematičkoj i logičko-prostornoj inteligenciji.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Miniland