/Ministarstvo demografije pozvalo na zaštitu djece

Ministarstvo demografije pozvalo na zaštitu djece

Manipulacija djecom u postupcima razvoda braka ili prekida izvanbračnih zajednica problem je s kojim se stručnjaci često susreću, a institucije i dalje ne pronalaze dovoljno brz i djelotvoran odgovor koji bi pružao odgovarajuću zaštitu djeteta, istaknuto je na okruglom stolu “Zaštita dobrobiti djece u situacijama razdvojenog i konfliktnog roditeljstva” održanom 9. srpnja u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu.

Istaknuto je i to da je rana identifikacija i pravilna interakcija u odnosu na manipulativnog roditelja ključni element u praksi zaštite djece.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pozvalo je medije na suradnju i poštivanje prava i dobrobiti djeteta u izvještavanjima o sukobima roditelja u kojima su glavni akteri djeca.

“Djetinjstvu kao važnom razdoblju u životu pridaje se posebna važnost. Pravo djeteta da živi u obitelji, jedno je od temeljenih prava Konvencije o pravima djeteta. Konvencija o pravima djeteta također propisuje da su oba roditelja zajednički odgovorna za odgoj i razvoj djeteta te da se u svim akcijama koje u svezi s djecom poduzimaju javne ili privatne ustanove socijalne skrbi, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, mora  prvenstveno voditi računa o interesima djeteta.

Neovisno o dobi djeteta ono ima pravo i potrebu na ljubav, na pripadanje i na sigurnost. Niz promjena u društvu, ali i u obiteljskim odnosima mogu biti stresni za djecu. Kao jedan od najintenzivniji stresova za dijete je razvod roditelja, jer mijenja odnose u obitelji i među roditeljima.

Novija istraživanja govore kako je približno jedna trećina razvoda obilježena visokim konfliktima koje karakterizira sukob među roditeljima, gdje su djeca u središtu sukoba i njihov razvoj i dobrobit bivaju ozbiljno ugroženi.

Razvod ili prekid zajednice sam po sebi ne ugrožava uvijek dobrobiti djece, ali kada su djeca u središtu sukoba roditelja, on to čini.

U posljednjim tjednima svjedočili smo senzacionalističkim pričama u pojedinim medijima o konkretnim primjerima sukoba roditelja u kojima glavni akteri bivaju djeca, djeca koja se nalaze/ili su se nalazila u fokusu roditeljskih sukoba i čije su potrebe ozbiljno ugrožene i zanemarene, a istovremeno su bila izložena medijskom nasilju objavljivanjem na naslovnicama pojedinih tiskanih medija ili kao dio priča televizijskih priloga.

Takvi senzacionalistički istupi pojedinih medija primarno štete djeci, koja ponovno bivaju retraumatizirana.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poziva medije i medijske kuće na poštivanje prava i dobrobiti djeteta u takvim izvještavanjima, na zaštitu privatnosti djeteta i njihovih obitelji te da se suradničkim odnosom preuzme odgovornost zaštite onih kojima je zaštita najpotrebnija, koji ne mogu sebe zastupati, niti se njihov glas može čuti – djece. Zajedničkim aktivnostima promičimo njihova temeljna prava, pravo na sigurnost, prava na ljubav i pravo na život u obitelji i život sa obitelji”, stoji u priopćenju Ministarstva.

mšm