/Zašto se teško odvajamo od roditelja? Ivan (30): ‘Moji uvijek kažu da ne idem dok se ne oženim jer će mi biti teško samome’

Zašto se teško odvajamo od roditelja? Ivan (30): ‘Moji uvijek kažu da ne idem dok se ne oženim jer će mi biti teško samome’

Sve je veći broj mladih osoba koje se tek u kasnijim godinama života uspiju osamostaliti i živjeti odvojeno od svojih roditelja. Glavni su razlozi nezaposlenost i niska plaća. O poteškoćama u procesu osamostaljenja i odvajanja od roditelja za portal Zasposljavanje.mimladi.hr govorio je Splićanin Ivan Trpimir Lozić (30).

Iako je završio čak dva fakulteta, Ivan ne može pronaći dovoljno plaćen posao kako bi krenuo u samostalan život. Prvi fakultet bio je Katolički bogoslovni fakultet, filozofsko-teološki studij, koji je završio 2015. godine, a drugi je preddiplomski studij Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

“Između ostaloga, bavim se glazbom i snimanjem filmova, videa i sl. Od teologije sam odustao prije jedno 3 do 4 godine, što se tiče posla u toj grani i posvetio sam se ovim drugim dvjema granama. Trenutno sviram koncerte, svirke, vjenčanja… Taman sada kreće to razdoblje koje traje do kraja 10. mjeseca. Osim toga, snimam različite reklame, spotove, videe bilo kakve vrste, čak i simple animacije i slično”, rekao je Ivan o svojim trenutnim poslovnim planovima.

Otkrio je i zašto i dalje živi s roditeljima, iako će uskoro napuniti 30 godina.

“Više je razloga. Prvenstveno, do sada nisam nikada imao potrebu za odvojiti se od njih. Znam da to sada malo zvuči glupo, međutim kako sam bio na 2 fakulteta nisam imao vremena raditi posao koji mi donosi normalnu plaću s kojom bih se ja mogao odseliti. Ta 2 fakulteta bila su glavni razlog zašto sam svo ovo vrijeme živio s njima. Drugi je razlog taj što se nisam oženio. Moji uvijek kažu da ne idem dok se ne oženim jer će mi biti teško samome”, priznao je i Ivan.

Dodao je:

“Ja svojima ne mogu objasniti da nije poanta u teškoći. Baš je ta teškoća smisao osamostaljivanja jer je život težak kako god okreneš. Ipak, zbog nekih drugih razloga nisam se odlučio na taj potez. Međutim, čim sam završio akademiju razmišljao sam o tome da bih se preselio. To je bilo prije neke 2 godine i vrlo brzo sam se zaposlio u jednoj firmi. Tada je bio plan odseliti se do kraja prošle godine”, rekao je Ivan.

Međutim, do toga ipak nije došlo.

“Ne radim više u toj firmi, potrošio sam puno novaca na opremu. Doslovno sam samo prošle godine uložio 100 tisuća kuna u opremu jer ove dvije stvari kojima se bavim, glazba i video, zahtijevaju velike troškove, održavanje opreme i sl. Puno sam novaca potrošio i opet tražim nekakav siguran početak, da mogu reći da imam nešto u kasi i da se onda idem preseliti.”

Malo sam odgodio taj korak preseljenja, dodao je Ivan, zbog još dva dodatna razloga koja je ove godine sam sebi zacrtao.

“Prvo je pokretanje solo glazbene karijere, a drugo je pokretanje obrta. To je nešto prema čemu idem trenutno. To su dva ogromna koraka koja trenutno poduzimam, tako da sam ovaj korak preseljenja ostavio sa strane još neko vrijeme, nadajući se da ću se ove godine nekako financijski stabilizirati pa se do godine nadam preseljenju. Imam već neke razgovore s potencijalnim cimerima da i sebi i njima olakšam, ali vidjet ćemo što će biti od toga”, rekao je Ivan za taj portal.

Plan mu je do godine se preseliti.

“Do sada nisam zbog navedenih razloga, ali već se duže kući ne osjećam kao kući. Ne znam kako bih rekao. Čim sam počeo sazrijevati i stvarati svoje ime van svojih roditelja i odlaziti na razne poslove sa strane, nekako sam se odaljio od njih emocionalno i po priči. Nemamo više zajedničkih tema ni ničega. Mislim da čovjek uvijek nekako osjeti kad je pravo vrijeme za odmaknuti se i početi stvarati svoj samostalan život. Ja to osjećam već neko vrijeme, ali ti neki razlozi su odgodili taj korak. Ipak, nadam se da ću ga ubrzo ostvariti”, poručio je za kraj Ivan Trpimir Lozić.

Podcast možete poslušati na poveznici.

Razgovarao: Darko Rapić

Foto: Pixabay, ilustracija


Projekt ‘mimladi.hr – novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.