/Natjecanje za najljepšu marku: Hrvatska pošta izdala marke s motivom galeba i bregunice koje se mogu čuti

Natjecanje za najljepšu marku: Hrvatska pošta izdala marke s motivom galeba i bregunice koje se mogu čuti

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj 9. svibnja prigodne poštanske marke iz serije „Europa“. Ptice su ovogodišnja tema serije poštanskih maraka koju izdaju svi europski poštanski operatori, a motiv na hrvatskim markama su bregunica i galeb klaukavac. Posebnost ovih maraka jest u tome što ih možete čuti. U natjecanju za najljepšu marku “Europa” sudjeluje prigodna poštanska marka s motivom galeba, a glasanje je otvoreno do 9. rujna ove godine.

Upravo na Dan Europe, 9. svibnja PostEurop, udruga europskih javnih poštanskih operatora, svake godine u cilju promicanja suradnje, zajedništva i kulture europskih zemalja objavljuje natjecanje za izbor najljepše marke iz serije „Europa“. Tema ovogodišnjeg izdanja su nacionalne ptice, a Hrvatska pošta izdala je marke s motivom galeba i bregunice.

Autor izdanja je Luka Juras, dizajner iz Zagreba, a nominalna vrijednost svake marke iznosi 8,60 kuna. Marke su izdane u arcima od 20 maraka i u nakladi od 300.000 primjeraka po motivu.

U natjecanju za najljepšu marku sudjeluje prigodna poštanska marka s motivom galeba. Svoj glas za najljepšu marku „Europa“ možete dati na internetskoj stranici:www.posteurop.org/europa2019. Glasanje je otvoreno do 9. rujna 2019., a pobjednička marka bit će proglašena na PostEuropovu plenarnom zasjedanju koje će se održavati 10. i 11. listopada ove godine u Jerseyju.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja „Europa“ je u tome što je riječ o markama koje se mogu čuti. Naime, uz pomoć pametnog telefona može se preuzeti besplatna aplikacija Cee App na Google Playu te nakon skeniranja marke telefonom može se poslušati glasanje ptice prikazane na skeniranoj marki.

Poštanske marke iz serije „Europa“ možete kupiti ovdje.

Bregunica – ugrožena vrsta ptice

Njezin znanstveni naziv Riparia riparia u prijevodu znači „od riječne obale“ i sugerira tip staništa na kojem se gnijezdi. To je kolonijalna vrsta ptice, pa više jedinki bira isto mjesto za svoja gnijezda. Riječ je o strmim uzvisinama šljunkovitih ili pjeskovitih riječnih obala u kojima iskopava vodoravne kanale izvan dohvata riječnog toka. Izgled bregunice može nas isprva podsjetiti na poznatiju vrstu ptice, a to je lastavica pokućarka (Hirundo rustica). Bregunici su krila i leđa smeđe boje, dok joj je trbuh bijel. Tijekom leta stalno cvrkuće, a „razgovorljiva“ je i dok se kratko odmara u tršćacima. Bregunica je ptica selica koja prezimljava u Africi – u subsaharskim predjelima te duž istočne obale afričkoga kontinenta sve do juga Afrike. U Hrvatskoj se može susresti blizu otvorenih područja uz vodu te u močvarnim predjelima Mure, Drave, Save, Dunava i Neretve. Ugrožena je vrsta ptice, a gubitak vlažnih staništa glavni je uzrok smanjenja njezina broja. 

Galeb klaukavac – ptica gnjezdarica

U svijetu ima više od 50 vrsta galebova, a galeb klaukavac, Larus michahellis, u Hrvatskoj je ptica gnjezdarica. Galeba klaukavca prepoznat ćemo po žutim nogama, dok su leđa i krila siva s tamnijim završetkom primarnih letnih pera. Prehrana ovoga galeba sastoji se od ribe, rakova i školjaka, a znaju se hraniti i strvinom. Radi hranjenja zalazi u naselja, kao i dublje u unutrašnjost kontinentalne Hrvatske, na mjesta odlaganja otpada oko kojih se može okupiti i veći broj jedinka. Galeb klaukavac ptica je stanarica koja se cijele godine zadržava blizu mjesta gniježđenja. Mladi primjerci ptica mogu se otisnuti i izvan područja Jadrana, do kontinenta na slatke vode, a neki lete čak i do obala sjeverne Europe odakle se vraćaju na Jadran.

Autor: Promo

Foto: Promo