/3. Marš za životinje: Što se prije pokrenemo, više ćemo života spasiti!

3. Marš za životinje: Što se prije pokrenemo, više ćemo života spasiti!

Treći Marš za životinje u organizaciji udruge Prijatelji životinja održat će se u subotu, 13. travnja u centru Zagreba. Iz Udruge najavljuju kako je riječ o najglasnijem i najvećem Maršu do sada te pozivaju građane da im se pridruže u što većem broju na Trgu kralja Tomislava u 11 sati i dignu glas za zaštitu životinja. Više o samom Maršu, ideji i ciljevima ovog okupljanja upitali smo Stjepana Hrastića, koordinatora projekata.

„Zalažemo se za budućnost u kojoj će sva živa bića imati pravo na svoj život i slobodu, što zaslužuju jednako kao i mi. Ovogodišnja poruka Marša, koji suorganiziramo s osječkom Udrugom Pobjede, ljubav je za sve stanovnike planeta Zemlje“, rekao nam je Stjepan Hrastić.

Kao aktivisti za prava životinja, dodao je, godinama su organizirali ulične performanse i prosvjede protiv uzgoja životinja za krzno, lova, transporta životinja i mnogih drugih oblika zlostavljanja živih bića.

„Kako je odaziv i interes građana bio visok, odlučili smo ujediniti borbu protiv svih područja eksploatacije i ubijanja životinja i borbu za pravedniji svijet u jedan veliki Marš za sve životinje čiji je cilj potaknuti promjene u društvu, odnosno našem odnosu prema životinjama, pokazujući da je patnja krave istovjetna patnji psa, patnji činčile ili patnji čovjeka“, istaknuo je Hrastić.

Kako je atmosfera i odaziv građana prijašnjih godina bio odličan, vjeruju da će se isto ponoviti i ove subote.

„Unatoč kiši i snijegu koji su nam stvorili izazov na protekla dva Marša, okupio se zavidan broj posjetitelja i još nam jednom dokazao koliko možemo biti složni kada se borimo zaspašavanje životinja. Ove godine prebacili smo Marš u proljetne dane nastojeći ohrabriti i privući još više sudionika koji i ovaj put dolaze organizirano autobusima iz različitih dijelova Hrvatske, pa čak i iz inozemstva“, naglasio je Hrastić.

Za sudjelovanje u povorci dobrodošli su svi, a osigurali su i transparente za one koji se ne stignu posebno pripremiti. Naglasio je i to kako sama ruta i sadržaj Marša već prelazi u tradiciju.

„Povorka kreće s Tomislavovog trga, prolazi središtem grada i zaustavlja se kratko na Trgu bana Jelačića, uz snažna i nadahnjujuća obraćanja odabranih govornika. Povorka završava na Trgu hrvatskih velikana, nakon čega se sudionici mogu nastaviti družiti na after-partyju u klubu TheBeerteja“.

Sudionici povorke, dodao je, prenijet će transparentima, zastavama, šarenim bakljama, ali i glasnim sloganima koji će odjekivati središtem grada, poruke o nužnom suosjećanju, pravednosti i ljubavi za sve stanovnike planeta Zemlje.

Pozivaju sve građane da dođu na Marš jer je to jedinstvena prilika u godini da se pokaže koliko je zapravo snažan pokret za prava životinja.

„Prilika je to da pokažemo koliko jako želimo promjene na bolje u ljudskom postupanju prema životinjama, kao i ukidanje mnogih okrutnih rutinskih praksi prema bićima koja se ne mogu izboriti sama za svoje živote. Životinje su zatočene, zlostavljane i ubijaju ih upravo sada, a mi trebamo reagirati što prije. Što se prije pokrenemo, više ćemo života spasiti, a upravo je Marš sjajan način za početak tog oblika aktivizma“, poručio je za kraj Hrastić.

Detaljnije o Maršu može se saznati na eventu na Facebooku i na internetskoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Prijatelji životinja