/Adventska kućica ‘Kod fratara’ počela s radom; kupnjom jednog obroka osigurat će se obrok za potrebite u pučkoj kuhinji

Adventska kućica ‘Kod fratara’ počela s radom; kupnjom jednog obroka osigurat će se obrok za potrebite u pučkoj kuhinji

“Pučka kuhinja na Svetom Duhu u Zagrebu svakodnevno je sve donedavno pripremala tristotinjak obroka, koje bismo podijelili svima onima koji taj dan dođu na ručak. No broj korisnika tijekom epidemije i potresa u Zagrebu povećao se za više od 20 posto, tako da nam je pomoć itekako potrebna. Sad znamo pripremati i do 600 toplih obroka na dan”.

Rekao je to fra Vladimir Vidović, voditelj pučke kuhinje, koji je u humanitarnoj akciji “Obrok za obrok” u utorak otvorio adventsku kućicu Kod fratara, u “drive-in” obliku, ispred pučke kuhinje na adresi Sveti Duh 33 u Zagrebu.

“Naš cilj je bio jasan od samog početka, svojim sudjelovanjem u manifestaciji Advent u Zagrebu senzibilizirali smo širu javnost za ljude u potrebi, socijalno ugrožene te sve one kojima je potrebna pomoć u osiguravanju vlastite egzistencije. Svojom smo nazočnošću ponudili svim gostima, posjetiteljima, turistima i svim zainteresiranima tradicionalna jela iz samostanske kuhinje. Sav prihod koji smo ostvarili bio je namijenjen djelovanju pučke kuhinje na Svetom Duhu”, rekao je fra Vladimir Vidović 24sata.

Naručenu hranu i piće isporučivat će od 16 do 22 sata u dvorištu kuhinje, u koje ćete moći doći osobnim vozilom. U ponudi će biti samostanska sarma, domaće kobasice, ajvar, med, domaći likeri, kuhano vino, medenjaci i jedno vegetarijansko jelo. Kupnjom jednog obroka osigurat će se obrok za potrebite u pučkoj kuhinji.

“To je sasvim obična sarma, ali ima jedan tajni sastojak, koji vam neću otkriti, to je tajna nas fratara”, šali se fra Vladimir.

Konstatirao je da se, nažalost, osim porasta broja ljudi koji trebaju njihovu pomoć, promijenio i njihov profil. “Sve je više obitelji koje skrivećki dolaze po svoj obrok jer ih je sram. Do jučer su imali posao, dom i topli obrok, a odjednom su ostali bez ičega. Osim toga, jako se povećao i broj mladih, to me žalosti. Ne sjećam se da je nekad bila ovako loša situacija, a bojim se da nam ni budućnost nije najsvjetlija, ali ne smijemo gubiti nadu i vjeru. Proći će i ova iskušenja”, rekao je fra Vladimir Vidović te dodao da svi koji mogu trebaju pomagati.

‘Imao sam sve, a sada ništa’

“Vrlo rigorozne mjere zbog pandemije traže od nas dodatan napor pa i onaj financijski. Hranu od ožujka dijelimo vani, ispred pučke kuhinje jer zbog poštovanja mjera ne možemo omogućiti siguran boravak korisnicima u prostorima kuhinje. Situacija je vrlo ozbiljna i zahtjevna. Zato smo u ovim teškim i izazovnim vremenima odlučili učiniti dodatan napor kako bismo osigurali sredstva za svoj rad”, kaže fratar.

“Imao sam siguran posao i sve je bilo dobro, a onda zbog pandemije sam ga izgubio, a račune i kredite nisam mogao plaćati. U roku od nekoliko mjeseci nisam znao kamo ću i što ću. Molim sve ljude za solidarnost. Nisam mogao zamisliti da ću biti ovdje, strašno – ispričao nam je kroz suze.  Imao sam siguran posao i sve je bilo dobro, a onda zbog pandemije sam ga izgubio, a račune i kredite nisam mogao plaćati. U roku od nekoliko mjeseci nisam znao kamo ću i što ću. Molim sve ljude za solidarnost. Nisam mogao zamisliti da ću biti ovdje, strašno”, ispričao je kroz suze jedan prolaznik.

bkk/Emirat Asipi/24sata

Foto: Facebook/Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga