/‘AKTIVNO PROTIV PARKINSONA – OPET MOGU SVE’ Svjetski je dan Parkinsonove bolesti od koje u Hrvatskoj boluje oko 15 tisuća ljudi!

‘AKTIVNO PROTIV PARKINSONA – OPET MOGU SVE’ Svjetski je dan Parkinsonove bolesti od koje u Hrvatskoj boluje oko 15 tisuća ljudi!

Udruga “Parkinson i mi” danas će na Cvjetnom trgu u Zagrebu obilježiti Svjetski dan Parkinsonove bolesti, koji se tradicionalno obilježava 11. travnja, te upozoriti na važnost tjelesne i mentalne aktivnosti oboljelih od ove progresivne neurološke bolesti za koju još nije pronađen lijek. Riječani su već obilježili ovaj poseban dan uz ovogodišnji moto Svjetskog dana – „Aktivno protiv Parkinsona – OPET MOGU SVE“.

Riječka podružnica Udruge “Parkinson i mi” u nedjelju je obilježila Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Članovi Udruge i okupljeni građani jučer su se zabavili igrajući stolni tenis, plešući tango i vježbajući tai chi, a detalje s proslave podijelili su na društvenim mrežama.

“Nakon dvije godine u kojima su događanja zbog pandemije bila virtualna, u nedjelju, 10. travnja 2022. na početku riječkog lukobrana obilježen je Svjetski dan Parkinsonove bolesti. Po lijepom proljetnom vremenu članovi udruge “Parkinson i mi” i okupljeni građani zabavili su se igrajući stolni tenis, plešući tango i vježbajući tai chi, a susret je zaključen šetnjom duž Molo Longa. Druženje su organizirali riječka podružnica udruge “Parkinson i mi“, Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka s ciljem podizanja razine svijesti šire javnosti o ovoj progresivnoj neurološkoj bolesti od koje danas boluje više od 15.000 građana Hrvatske kojima treba omogućiti što kvalitetniji život. Ovogodišnji je moto Svjetskog dana – „Aktivno protiv Parkinsona – OPET MOGU SVE“, te „Ujedinjeni protiv Parkinsonove bolesti“ što je stalni moto Europske udruge za Parkinsonovu bolest”, stoji u Facebook obavi KBC-a Rijeka.

Poziv na virtualno obilježavanje

Iz Udruge “Parkinson i mi” poručili su kako je život s Parkinsonom težak, posebno u vrijeme pandemije kroz kakvu prolazimo, stoga pozivaju sve na virtualno obilježavanje Svjetskog dana Parkinsonove bolesti.

“Iako se trebamo pridržavati mjera i smanjiti kontakte s ljudima, to ne treba biti razlog da svoja iskustva, priče i savjete ne dijelite s ljudima koji prolaze kroz životne situacije kao i Vi. Već drugu godinu za redom želimo potaknuti sve Vas da virtualno obilježimo Svjetski dan Parkinsonove bolesti i tako na Facebook stranici podijelite sve ono što je Vama i Vašim bližnjima pomoglo u borbi s ovom teškom bolesti. Cijeli travanj pričajmo o Parkinsonu! #pricajmooparkinsonu. Poseban naglasak želimo staviti na očuvanje mentalnog zdravlja oboljelih, članova obitelji i prijatelja. Kvalitetnom edukacijom i međusobnom komunikacijom možemo jedni drugima pomoći da se lakše nosimo s bolesti. Podijelite svoje probleme, situacije i savjete i družite se ako ne fizički, barem u ovom virtualnom okruženju uz hashtag #ParkinsonIMIuDobaKorone i tagiranje @ParkinsonIMi. Zajedno protiv Parkinsona!”, poručili su iz Udruge na društvenim mrežama.

Podsjetimo, Udruga je osnovana 2010. na inicijativu nekolicine zanesenjaka i tragača za nečim što bi svakodnevni život s Parkinsonovom bolešću učinilo kvalitetnijim. Cilj udruge je pomoć osobama oboljelih od Parkinsonove bolesti kroz savjetovanja, redovita okupljanja, sastanke i vježbe.

mšm

Foto: Facebook/Udruga “Parkinson i mi”