/Ban, Gibonni i mnogi drugi odrekli se autorskih honorara za sisačku glazbenu školu

Ban, Gibonni i mnogi drugi odrekli se autorskih honorara za sisačku glazbenu školu

Zlatan Stipišić Gibboni, Lea Dekleva, Marijan Ban, Boris Rogoznica, Maja Posavec, samo su neka od glazbenih imena koja su se uključila u akciju Hrvatskog društva skladatelja HDS-a) i njegove službe ZAMP pod nazivom “Playlista za glazbenu školu Sisak”.

Riječ je o prikupljanju sredstava za obnovu potresom razrušene zgrade Glazbene škole Frana Lhotke. Pozivu se već sada odazvalo više od 100 domaćih glazbenih autora, skladatelja, tekstopisaca, aranžera i izdavača, koji će donirati tantijeme od svojih autorskih prava u humanitarnu svrhu.

Akcija je pokrenuta po uzoru na uspješnu akciju iz 2014., “Playlista za Slavoniju” kada je prikupljeno i donirano više od 440 tisuća kuna za poplavljena područja.

I ovaj put su se mnogi glazbenici, na inicijativu HDS-a odrekli autorskih honorara od jedne ili više svojih poznatih skladbi, a neki od njih čak i cijelog svog repertoara. Iz HDS-a poručuju da će ukupna svota generirana od javnog izvođenja i emitiranja ovih pjesama na radiju, televiziji i putem interneta biti uplaćena na račun za obnovu Glazbene škole.

O iznosu koji bi mogao biti prikupljen, kažu, prerano je govoriti, s obzirom na to da zbog aktualne epidemije do daljnjeg nema javnih koncerata i nastupa koji bi pomogli u povećanju svote.

“Playlista trenutno sadrži više od 200 pjesama različitih glazbenih žanrova i usmjerenja. Pop, rock i autori zabavne, klapske ili tamburaške glazbe zajedno će s kolegama iz jazza, alternativne i klasične glazbe svojom gestom pomoći povratku mladih glazbenih talenata u klupe, kako bi glazba nastavila živjeti u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji”, rekao je glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban.

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, dodaje: “Ukupni iznos sredstava prikupljenih na ime javnog priopćavanja skladbi s Playliste bit će javno i transparentno obznanjen po obradi podataka. HDS ZAMP će se i ovaj put pridružiti tom iznosu donacijom iz troškova vlastitog poslovanja”.

Iz HDS-a su ujedno zamolili glazbene urednike radijskih i televizijskih postaja da u skladu sa svojim programskim smjernicama, “u narednom periodu emitiraju pjesme s Playliste kako bi prikupljeni iznos bio što veći”

Playlistu za glazbenu školu Sisak možete pronaći na linku.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Unsplash