/Bozanić povodom Svjetskog dana siromaha nakon mise dijelio ručak korisnicima pučke kuhinje

Bozanić povodom Svjetskog dana siromaha nakon mise dijelio ručak korisnicima pučke kuhinje

Povodom 6. Svjetskog dana siromaha zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju 13. studenoga 2022. misno slavlje u samostanskoj kapeli sestara Misionarki ljubavi – sestara Majke Terezije u Jukićevoj.

Na početku misnog slavlja okupljene je pozdravio preč. Puškarić te istaknuo kako se ovim euharistijskim slavljem obilježava Svjetski dan siromaha, koji je ustanovio papa Franjo kako bi “svima nama stavio na srce brigu za one koji su potrebiti naše skrbi, ljubavi i brige.”

Kardinal Bozanić u homiliji je tumačeći Evanđelje naglasio kako ono pred nas stavlja suprotnost – one koji se dive ljepoti i ukrasima jeruzalemskog hrama te Isusa koji naviješta rušenje hrama. “Hram u Jeruzalemu bio je napravljen od mnogih dragocjenosti, ali Isus nam je govorio o hramu svoga tijela. Nadalje, kaže kako je svaki čovjek pozvan biti hram, da se u njemu nastani Božji sjaj i sam Bog. Pozvani smo svoj hram urediti tako da uistinu u njemu Bog može stanovati.”

Na kraju euharistijskog slavlja korisnici pučke kuhinje čestitali su Kardinalu 25. obljetnicu službe zagrebačkog nadbiskupa.

“Ova kuća u Jukićevoj mjesto je na kojem možemo osjetiti blizinu i prihvaćenost. Zahvalni smo našim sestrama, volonterima i svim dobročiniteljima za ljubav i pažnju. Zahvalni smo osobito Zagrebačkoj nadbiskupiji i Vama, našem pastiru, za svu brigu i pomoć. Ove godine navršilo se 25 godina Vaše službe nadbiskupa u Zagrebu. Čestitamo i zahvaljujemo za Vaše vjerno služenje. Želimo da još puno godina budete zdravi, da volite ljudi kao što nas je Isus volio, da služite tiho kao što je majka Marija služila i da ostanete brižan pastir kao što je bio sv. Josip.” 

U znak čestitke kardinalu Bozaniću poklonjeni su darovi koje su izradili korisnici pučke kuhinje.

Prije završnog blagoslova Kardinal je istaknuo kako su sestre koje vode ovu kuću misionarke Kristove ljubavi, a isto postaju i volonteri koji dolaze ovdje pomagati “ugledajući se na Krista koji nije došao da bude služen, nego da služi.”

Nakon svete mise kardinal Bozanić, zajedno sa sestrama i volonterima, podijelio je ručak korisnicima pučke kuhinje, a potom i prigodne darove.

Misionarke ljubavi – zagrebačke sestre Majke Terezije svakodnevno zbrinjavaju štićenike i pomažu beskućnike. U pučkoj kuhinji koja djeluje u sklopu samostana svakoga se dana podijeli oko 150 toplih obroka, a nedjeljom, s obzirom na to da su mnoge druge kuhinje zatvorene, podijeli ih se i više od 200. Stoga su Misionarke ljubavi jedno od bogatstava grada Zagreba. One ne obavljaju socijalnu skrb i za svoje poslanje ne traže nagradu ili priznanje, već iz Caritasa, Kristove ljubavi žive i rade po Božjoj providnosti, pokazujući i svjedočeći za što je sve Ljubav sposobna. Njihovo djelovanje svakodnevno podržavaju i prepoznaju vjernici te građani grada Zagreba svojim donacijama i darovima kako bi mogle nastaviti svoje poslanje.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti ustanovio je apostolskim pismom „Misericordia et misera“ papa Franjo na zaključenju Jubileja milosrđa 2016., odlučivši da se obilježava na 33. nedjelju kroz godinu, tjedan prije posljednje nedjelje u crkvenoj godini – nedjelje Krista Kralja, priopćeno je iz Zagrebačke nadbiskupije.

mšm

Foto: Zagrebačka nadbiskupija