/‘BUDI MOJA VODA’ Volonteri iz cijele Hrvatske zalijevaju sadnice na požarištima Dalmacije!

‘BUDI MOJA VODA’ Volonteri iz cijele Hrvatske zalijevaju sadnice na požarištima Dalmacije!

U sklopu projekta “Budi moja voda“ volonteri iz raznih dijelova Hrvatske u idućih šest tjedana na više lokacija u okolici Splita zalit će desetke tisuća sadnica koje su posađene u kampanji Boranka, najvećoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta Dalmacije.

Duga sušna razdoblja i smanjen broj padalina tijekom godine velika su prepreka u preživljavanju i opstanku posađenih sadnica. Periodičnim zalijevanjem, pogotovo u sušnim razdobljima, vjerojatnost preživljavanja sadnica podiže se čak na 70 do 80%.

Upravo iz ovog razloga, a kako bi rezultati sadnje u kampanji Boranka bili puno učinkovitiji, Savez izviđača Hrvatske pokrenuo je projekt „Budi moja voda“, kao svojevrsnu nadogradnju kampanje Boranka. Projekt je odobren za sufinanciranje kroz program Europskih snaga solidarnosti putem Agencije za mobilnost i programe EU, piše Dalmacija News.

Stotinjak volontera iz raznih dijelova Hrvatske će u terminima po dva tjedna zalijevati sadnice na požarištima u okolici Splita i Solina. Uz volonterske akcije zalijevanja, volonteri će sudjelovati i u brojnim drugim edukativnim aktivnostima na temu zaštite okoliša i očuvanja prirode.

Prva skupina volontera, koju čine izviđači i drugi mladi volonteri iz Slavonije, Zagreba i Splita, već je stigla u Split i započela s akcijama zalijevanja sadnica. Akcije zalijevanja provode se u suradnji s Hrvatskim šumama.

O projektu su se oglasili i na društvenim mrežama.

“Krenuli smo zalijevati sadnice posađene u kampanji Boranka. Narednih šest tjedana volonteri iz raznih dijelova Hrvatske u sklopu projekta “Budi moja voda” zalit će desetke tisuća posađenih sadnica u okolici Splita kako bi im pomogli preživjeti sušno razdoblje.

Projekt organizira Savez izviđača Hrvatske, sufinanciraju Europske snage solidarnosti, Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Raiffeisenbank Hrvatska u suradnji s Hrvatske šume d.o.o, Ravnateljstvom civilne zaštite MUP RH i Splitskim skautskim zborom”, stoji na Facebook stranici Boranke.

mšm/dalmacija news

Foto: Facebook/Boranka