/‘DA NE BUDU GLADNI’ – Ponesimo žlicu na Markov trg i pokažimo da siromaštvu nije mjesto među djecom!

‘DA NE BUDU GLADNI’ – Ponesimo žlicu na Markov trg i pokažimo da siromaštvu nije mjesto među djecom!

Inicijativa Portala Dobrote #danebudugladni poziva sve građane da u četvrtak, 17. listopada na Svjetski dan borbe protiv siromaštva u osiromašenoj Hrvatskoj točno u podne dođu na Trg svetog Marka i sa sobom ponesu žlicu. Više o inicijativi i zašto baš žlicu, upitali smo Sanju Bijondu, humanitarku i predsjednicu udruge Portal dobrote.

“Žlice ćemo odložiti ispred zgrade Sabora kao simbol suosjećanja s onima kojima je ta žlica često prazna, a u najgorem slučaju to može biti i vaša prazna žlica”, započela je Sanja Bijonda.

‘Djeca u klupama sjede gladna’

Odmah u početku je napomenula kako nije riječ o prosvjedu već žele poslati poruku vladajućima.

“Želimo da nas vide oni koji od nas okreću glavu dok kopamo po kontejnerima, dok u mraku plačemo jer nam je isključena struja zbog neplaćanja računa, a djeca nam sjede gladna u školskim klupama”,dodala je Bijonda.

Upozorila je i na negativne demografske trendove koji su već dugo hrvatska stvarnost, kao i na pokazatelje siromaštva među našom djecom.

“Jedna smo od najstarijih nacija u EU, a s druge strane prema istraživanjima Ekonomskog instituta u Zagrebu, 200 do 300 tisuća djece u našoj zemlji živi u siromaštvu, većina njih u ekstremnom siromaštvu. Na spavanje znaju ići gladni, kad ne oni, onda njihovi roditelji. Istraživanje pokazuje kako svako treće siromašno dijete nema vlastiti krevet. Nemaju igračke. Majka im ne može kupiti kaput ili jaknu, ni platiti maturalno putovanje. Nemaju računalo, internet ni mobitel. Ne slave rođendane.”

Također, tri četvrtine njih za praznike ne ide nikamo. Četvrtini siromašnih obitelji s djecom isključena je struja jer nisu u mogućnosti plaćati račune. A najsiromašnija su djeca koja odrastaju samo s jednim roditeljem.

Tri zahtjeva i poziv na peticiju

“Samo im želimo poručiti da smo ovdje, a naša djeca sjede s njihovom djecom u školskim klupama”, rekla je Sanja Bijonda i dodala kako imaju samo tri zahtjeva:

1. Želimo da se obvezna prehrana uvede i u srednje škole. Potpišite peticiju i omogućite svakom djetetu u RH normalno djetinjstvo.

2. Zalažemo se za uvođenje osnovnog prihoda za djecu kojim bi se osigurao njihov normalan život, ne kroz povećanje doplatka već kroz vaučere kojima će se plaćati prehrana djeci u školi. Plaćat će se sportske aktivnosti i kulturna događanja, instrukcije i tečajevi stranih jezika kako bi sva djeca u Hrvatskoj imala jednaku startnu šansu.

3. Da se napokon počnu slušati potrebe hrvatskog naroda. Vratite nam našu djecu u domovinu! Jer Hrvatska izumire. Broj umrlih premašio je broj rođenih za više od 15 tisuća, a prirodni je prirast u svim županijama negativan.

‘Djeca su 100 posto budućnosti’

“Zar je Hrvatska osuđena na kolaps stanovništva i starost? Ne i ne može biti! Jer djeca su 20 posto populacije, ali su 100 posto budućnosti”, zaključila je Sanja i za kraj napomenula kako ova inicijativa nije politički obojena i oni će se ponašati u skladu s time pa isto mole i sve građane.

Vjerujemo kako će naši građani još jednom pokazati veliko srce i solidarnost na djelu te se odazvati u što većem broju kako bi poručili da siromaštvu nije mjesto u obiteljima i među onima koji su najranjiviji i kojima je pomoć najpotrebnija – djeci.

Podsjetimo, na portalu smo već pisali o udruzi Portal dobrote i Sanji Bijondi (47) iz Zagreba koja je javnosti poznata po akciji ‘Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno’. Putem Portala dobrote i istoimene humanitarne udruge, koju vodi sa sestrama Tanjom i Josipom te prijateljicom Petrom, osmislila je i projekt ‘Nahranimo Hrvatsku’, ali i ostale projekte kao što su “Kruh za poslije”, “Štandovi dobrote” i “Jakna za sve”.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Portal dobrote