/‘UPOZNAJTE HEROJE DANAŠNJICE’ David, Goranka i Patrik finalisti su 13. Volonterskog Oskara; glasajte za svog favorita!

‘UPOZNAJTE HEROJE DANAŠNJICE’ David, Goranka i Patrik finalisti su 13. Volonterskog Oskara; glasajte za svog favorita!

Finalisti 13. izdanja Volonterskog Oskara 2021. su Goranka Perc (udruga Nismo same), Patrik Radotić (udruga Mali zmaj) i David Lonjak (Dobrovoljno vatrogasno društvo Kašina). Proglašenje dobitnika i uručenje Oskara bit će organizirano 3. prosinca 2021.

Broj prijava za volontere godine porastao je više od 60 posto u odnosu na prošlu godinu, a povećanju volontiranja doprinosi i nedavno pokrenuta nova verzija e-platforme za volontiranje Volonteka.

Nakon što su neprofitne organizacije nominirale svoje kandidate za ovogodišnji Volonterski Oskar, Povjerenstvo je odabralo troje finalista. U odnosu na prošlu godinu, začetnik i organizator događanja Volonterski centar Zagreb (VCZ), zaprimio je 60 posto više prijava, sve redom iznimnih kandidata iz raznih područja, od rada s ranjivim skupinama, rada s djecom, zaštite okoliša do dobrovoljnih vatrogasnih društava, znanosti… Nominirani su volontirali tijekom cijele godine te prikupili minimalno 80 volonterskih sati.

Prema unaprijed utvrđenim kriterijima troje finalista su David Lonjak (Dobrovoljno vatrogasno društvo Kašina), Goranka Perc (udruga Nismo same) i Patrik Radotić (udruga Mali zmaj). Uz troje finalista, dugogodišnjoj volonterki udruge Kap dobrote – Ivki Pogorelčnik bit će dodijeljena nagrada za životno djelo.

U drugom krugu odluku o zagrebačkom volonteru/ki godine svojim glasovima donijet će stanovnici diljem Hrvatske. Glasanje traje od 10. studenog do 1. prosinca 2021. i moguće je putem web stranice Volonterski Oskar.  Nagrada će dobitniku/ci biti uručena na događanju pod nazivom „Dodjela Volonterskog Oskara 2021.”, koje se planira za petak, 3. prosinca 2021.

David Lonjak je član DVD Kašina od malih nogu. Prošle godine dobio je pravo nošenja plamenice s brončanim obilježjem koja se dodjeljuje osobama koje se ističu u dobrovoljnom vatrogastvu kao operativci. Sudjelovao je na intervencijama nakon potresa u Zagrebu i Petrinji.

Goranka Perc u udruzi oboljelih i liječenih od raka Nismo same volontira već 4. godinu. U ovoj godini bila je svakodnevno angažirana kao podrška onkološkim pacijentima i njihovim članovima obitelji. Osobno je obišla stotinjak korisnica i obavljala brojne druge organizacijske i promocijske poslove za Udrugu.

Patrik Radotić volontira u udruzi Mali zmaj od svoje 15. godine i pomaže djeci i obiteljima slabijeg imovinskog stanja. U 2021. je sam inicirao i proveo volontersku akciju tijekom koje je pješačio od Zagreba do Rijeke kako bi prikupio financijska sredstva za kupovinu školskih torbi djece slabijeg imovinskog stanja.

Inače, Volonterski Oskar je godišnja nagrada za volontera/ku godine koja se od 2009. dodjeljuje za individualni volonterski doprinos na području Grada Zagreba. Natječaj se provodi u suradnji s Gradom Zagrebom, Uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Posljednje skoro dvije godine svjedočili smo velikoj solidarnosti građana potaknutoj pandemijom i potresima. Kako bi pojedincima olakšali volontiranje Volonterski centar Zagreb je pokrenuo novu verziju Volonteke, e-platforme za volontiranje, na kojoj je moguće pregledati potrebe raznih neprofitnih organizacija za volontiranjem te se jednostavno prijaviti.

mšm

Foto: VCZ