/Dan bijelog štapa: novi zakon o psima pomagačima

Dan bijelog štapa: novi zakon o psima pomagačima

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada od 1964. godine s ciljem razvijanja svijesti i senzibiliziranja javnosti na probleme s kojima se slijepe osobe svakodnevno susreću. Proglasio ga je predsjednik SAD-a Lyndon B. Johnson, a postupno su i ostale zemlje prihvatile obilježavanje toga dana. Hrvatska, u kojoj danas živi oko 6 tisuća slijepih osoba, obilježavanju se pridružila 1996. godine.

Guilly d’Herbmont je 15. listopada 1930. godine pokrenula inicijativu za korištenje bijelog štapa kao simbola i zaštitnog znaka slijepih osoba. Osim što je sredstvo mobilnosti i prometne zaštite, bijeli štap predstavlja i sredstvo za postizanje samostalnosti.

Republika Hrvatska aktivno je usmjerena zaštiti prava slijepih osoba u različitim aspektima života i svakodnevnog funkcioniranja kroz osiguravanje i unapređenje prava i usluga, osiguranja okruženja pristupačnih građevina i javnih površina te osiguranje potpune komunikacije, kao i stvaranju uvjeta koji omogućavaju pravo na izbor i kvalitetu vlastita života, s ciljem postajanja ravnopravnim članovima zajednice.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kontinuirano radi na unapređenju zakonskih i strateških dokumenata vezanih za prava slijepih osoba te kontinuirano financira ustanove i projekte udruga civilnog društva kojima su aktivnosti usmjerene podizanju kvalitete svakodnevnog života.

Iako kretanje uz pomoć bijelog štapa predstavlja osnovnu tehniku orijentacije i kretanja slijepih osoba u prostoru, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podržava i financira i druge programe orijentacije i mobiliteta osoba s invaliditetom te smatramo potrebnim spomenuti da je u tijeku postupak donošenja novog Zakona o korištenju psa pomagača.

Obilježavanjem Međunarodnog dana bijelog štapa odaje se počast svim postignućima slijepih osoba i priznanje na sve većoj samostalnosti i neovisnosti, priopćili su iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

mšm