/‘Dan crvenih haljina’: Podrška ženama koje su preboljele moždani udar

‘Dan crvenih haljina’: Podrška ženama koje su preboljele moždani udar

Svakog prvog petka u veljači obilježava se “Dan crvenih haljina”. Akcija je to kojom se želi razviti svijest o moždanom udaru kod žena, poučiti ih da prepoznaju simptome, ali i promijeniti njihov način života. Uz javne nastupe stručnjaka, održat će se bogati glazbeno – scenski program u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Svake godine moždani udar ubije dvostruko više žena nego karcinom dojke. Iz tog razloga iznimno je važno biti svjestan čimbenika rizika te je itekao važno poduzeti i naučiti mjere koje će smanjiti nastanak moždanog udara.

“Dan crvenih haljina” u sklopu kojega je organiziran čitav niz nastupa stručnjaka s ciljem podizanja svijesti o mogućnostima prevencije ali i samopomoći kao što je šetanje i kvalitetnija prehrana – završava u petak u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog gdje će se održati bogati glazbeno – scenski program, prenosi HRT.

Na svečanom obilježavanju akcije zvijezde večeri bit će žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera.

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 7. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku. 

Organizatori ove akcije su Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba. Suorganizatori su: Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

mšm/hrt

Foto: Pixabay, ilustracija