/Dariji i Leoni za novi život treba robotski asistirana terapija i naša pomoć

Dariji i Leoni za novi život treba robotski asistirana terapija i naša pomoć

U Zadru je održan humanitarni koncert “Samostalno u novi život” – za pomoć dvjema djevojčicama, iz Zadra i Rovinja. Malenoj Dariji i Leoni potreban je novac za robotski asistirane terapije koje su se pokazale iznimno uspješnima u liječenju. Jedan ciklus od 12 tjedana terapija stoji 115 tisuća kuna.

Zbog pogrešne dijagnoze Darija Šimunov godinama je bila prikovana za krevet. Od 2006. primala je terapiju za multiplu sklerozu, da bi se poslije utvrdilo da pati od neuroborelioze – bolesti uzrokovane ugrizom krpelja. Godine ležanja i jaki lijekovi učinili su svoje pa joj je preporučena terapija u privatnoj poliklinici u Dubrovniku gdje provode robotski asistiranu terapiju, piše HRT.

Darija kaže da se osjeća puno samostalnije, može primjerice prati zube. To su, kaže, mali pomaci, ali njoj znače sve. Tanja Šimunov, Darijina majka, kaže kako njena kćer zbog osteoporoze, nekretanja i kortikosteroida nije smjela puno opterećivati noge. Nakon devet i pol godina ona je došla i prvi dan 40 minuta hodala – opisuje što je terapija u poliklinici učinila za nju.

Ondje je upoznala Leonu, djevojčicu rođenu s cerebralnom paralizom koju je terapija preporodila.

“Kad smo došli prvi put, ona je mogla samo tri koraka napraviti. Sada može hodati, ali mora netko biti uz nju jer je ravnoteža dosta slaba. Ta terapija pomaže i za govor i za finu i grubu motoriku. Mozak se kompletno rehabilitira, on ozdravlja. Ovaj zdravi dio preuzima funkciju tog oštećenog dijela”, kaže Karolina Vrtjel, Leonina majka.

Jedan ciklus od 12 tjedana terapija stoji 115 tisuća kuna. Leona ih je do sada prošla četiri. Na terapije će morati do 15. godine. Dariji su, da bi se oporavila, potrebna još dva do tri ciklusa.

Humanitarnim koncertom u Zadru ostvaren je mali, ali značajan doprinos u ozdravljenju ovih djevojčica kojima je i dalje potrebna naša pomoć i solidarnost.

mšm/hrt

Foto: screenshot