/Daruvarska udruga već sedmu godinu neumorno radi; kreacije od recikliranih materijala najčešće proizvode osobe s invaliditetom

Daruvarska udruga već sedmu godinu neumorno radi; kreacije od recikliranih materijala najčešće proizvode osobe s invaliditetom

Već sedmu godinu daruvarska udruga Ždralice okuplja dugotrajno nezaposlene i teško zapošljive, najčešće osobe s invaliditetom. Za svoj najnoviji projekt uspjele su osigurati europsku potporu, a sada su mu dodale i ekološku dimenziju. Materijale za svoje proizvode dijelom osiguravaju od starog tekstila koji im donose građani, javlja HRT

U pospremanju tavana i starih ormara Daruvarčanka Danijela Koprek pronašla je mnogo stare odjeće koja nikome ne treba. No, nije dolazilo u obzir da je baci u smeće.

“Inače pazim kud šta odvajam što se tiče reciklaže, a vidjela sam objavu na društvenim mrežama Ždralica. Ovdje znaju što će s tim, jer šije se svakodnevno. Šest krojačica i krojač za sada rade od novih materijala, a ovako si osiguravaju sirovinu za budućnost”, priča Danijela.

Magdalena Lipovac, voditeljica projekta “Ždralice pokreću” poziva sve koji imaju materijala da ga donesu u njihov prostor. Udahnut će mu novi život i Mirjana Alandžak, majka troje djece – po struci trgovkinja koja je devet godina čekala zaposlenje.

I za osamnaestogodišnjeg Dinu Jasenka, osobu s invaliditetom, posao je velika prilika. Ovo mu je, kaže prvi posao i voli to raditi. Kolegice s posla mu puno pomažu – i na poslu i izvan njega.

Posao je u projektu našlo dvanaestero ljudi, među njima i troje asistenata za osobe s invaliditetom, a s milijun kuna iz Europskog socijalnog fonda nisu osigurane samo plaće, nego i oprema za radionicu. Jer kad dogodine projekt završi, nije cilj posao ugasiti, nego cijelu udrugu prenamijeniti u tvrtku koja posluje prema načelima društvenog poduzetništva.

“Dobit koju ostvarujemo prodajom naših proizvoda ulazi nazad u udrugu. Znači nema isplate bonusa za direktore i vlasnike nego se sve jednoliko raspoređuje nazad u udrugu”, kaže Magdalena Lipovac.

Na štandu u središtu Daruvara za sada se mogu kupiti njihovi prvi proizvodi. Kad se još među njima nađu kreacije od recikliranih materijala, ponuda će, a vjeruju i zarada, biti još veća.

bkk

Foto: Facebook/Ždralice Daruvar