/Dinamo podržao Dan plave zvijezde kojim se podiže svjesnost o prevenciji opake bolesti

Dinamo podržao Dan plave zvijezde kojim se podiže svjesnost o prevenciji opake bolesti

Riječ je o zdravstveno-edukativnom događaju kojim se nastoji jačati svijest građana o važnosti prevencije raka debelog crijeva te davanja podrške oboljelima od ove zloćudne bolesti.

Manifestaciji su se u centru Zagreba pridružili mladi igrači Dinama i nadolazeće zvijezde Luka JelenićRobert Burton i Kim Hyun Woo koji su sudjelovali u vožnji gradom i na taj način u ime kluba dali podršku kampanji. 

Ove godine manifestacija uključuje vožnju plavim panoramskim autobusom kako bi se diljem Zagreba kod građana podigla svijest o zloćudnoj bolesti od koje je u Hrvatskoj godišnje 3500 novooboljelih te više od 2000 umrlih.

Vožnja je započela na Zrinjevcu, a članovi Udruge su duž cijele trase, kroz nekoliko gradskih četvrti isticali poruke i dijelili edukativne materijale vezane uz prevenciju i rano otkrivanje raka debelog crijeva, piše Direktno.hr.

Inače, poznato je da Dinamo stalno sudjeluje u mnogim akcijama ovog tipa i kao takav predvodnik je među vodećim sportskim kolektivima u Hrvatskoj. Pandemija korona virusa pokazala je kako je zdravlje krhko i kako zapravo sve može stati radi jednog praktički nevidljivog virusa. 

Rak debelog crijeva odnosi mnogo života svake godine, a prolazi nekako “ispod radara”. Rizik od razvoja raka debelog crijeva (kolorektalnog raka) znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina. Također, na razvoj raka osim genetike utječe i stil života (prehrana, alkohol, cigarete) te neki vanjski čimbenici. Sve to dobro je znati kako bi se smanjili rizici, stoga je važno i da igrači Dinama na to ukazuju, jer se time podiže svijest građana.

mšm/marino medak/direktno.hr

Foto: GNK Dinamo