/DIRLJIVA PRIČA Učiteljica gimnaziji iz Zagreba oporučno ostavila pozamašnu ušteđevinu

DIRLJIVA PRIČA Učiteljica gimnaziji iz Zagreba oporučno ostavila pozamašnu ušteđevinu

Zagrebačkoj I. gimnaziji pokojna je profesorica Ivanka Canki oporučno ostavila svoju pozamašnu ušteđevinu pod uvjetom da škola osnuje zakladu za pomoć siromašnim učenicima i onima bez roditeljske skrbi. 

Probivši se kroz duge putove birokracije, gimnazija je napokon uspjela u naumu i postala jednom od prvih škola u Hrvatskoj s vlastitom zakladom, piše Jutarnji list.

Zaklada I. gimnazije Akica dobila je naziv po nadimku profesorice Canki, a ovih joj dana na račun treba sjesti oko 222.000 kuna. Povezanost I. gimnazije i Ivanke Canki (86), pokopane u srpnju 2015., jest susjedstvo. Prema riječima ravnateljice I. gimnazije Dunje Marušić Brezetić, gospođa Canki je iz svoga stana u novozagrebačkoj Utrini imala pogled na zgradu njiihove gimnazije. Bila je poslijeratno siroče, a u Zagreb se doselila tijekom Drugog svjetskog rata. Zahvaljujući dobrim ljudima, uspjela je završiti studij arheologije te je niz godina radila sa slijepim i slabovidnim učenicima u Centru za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek”. Korigirala je i časopis Forum Razreda za suvremenu književnost HAZU.

Ivanka Canki bila je susjeda gimnaziji

Prema jednom od rijetkih zapisa o Ivanki Canki, objavljenom 2015. na stranicama Saveza slijepih u formi obavijesti o njezinoj smrti, “Ivanka je bila osoba koja se radovala svakoj dobroj knjizi, svačijem uspjehu, a osobito se radovala uspjehu svojih učenika (…). Bila je osoba čvrsta karaktera, čovjek od riječi, voljela je radišne, iskrene i skromne ljude, a prezirala je lijenost, neodgovornost i svaki luksuz”.

“Gospođa Canki nije bila naša profesorica. Poveznica s našom gimnazijom je privatna, gospođa je bila naša susjeda. Često je pričala o svome djetinjstvu. Nije imala braće i sestara, niti vlastitih potomaka. Svoju pozamašnu ušteđevinu prvo je mislila ostaviti djeci bez roditelja, no kasnije se odlučila za našu gimnaziju, uz uvjet da osnujemo zakladu”, priča ravnateljica I. gimnazije.

Prve stipendije Zaklada će svojim učenicima podijeliti u kolovozu 2021., nakon objave rezultata državne mature. Kriteriji za dobivanje stipendije bit će uspjeh u školi, uspjeh na državnoj maturi, primanja po članu obitelji, obiteljska situacija i izvannastavni uspjesi učenika.

bl/Mirela Lilek/Jutarnji list

Foto: Pixabay