/Djeca na Eko Limach Festu učila o problemu bacanja hrane kroz kreativan rad!

Djeca na Eko Limach Festu učila o problemu bacanja hrane kroz kreativan rad!

Eko Limach Fest (ELF) je prvi pravi dječji eko festival na otvorenom namijenjen djeci od 3 do 12 godina i njihovim roditeljima, a održao se 7. srpnja u centru Primoštena. Eko Limach Fest slavi i promiče ekologiju i dječju bezgraničnu kreativnost te potiče kritičko razmišljanje limacha budućnosti koji su se u sklopu radionice ‘Trag Vode’ udruge Portal Dobrote upoznali s gorućim problemom bacanja hrane i njegovih ozbiljnih posljedica na okoliš. Riječ je o samo jednoj od brojnih radionica za najmlađe, a kakvi su dojmovi mališana i njihovih roditelja otkrila nam je Sanja Bijonda, predsjednica udruge Portal dobrote.

„Želja nam je bila na kreativan način osvijestiti najmlađe i njihove roditelje o problemu bacanja hrane koji uzrokuje ozbiljne posljedice na okoliš. U Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona hrane, više od tisuću tona hrane dnevno, a istovremeno oko 1,2 milijuna ljudi živi na rubu siromaštva“, istaknula je Sanja Bijonda.

Kad je riječ o okolišu, dodala je, nepotrebnim bacanjem hrane se troše resursi uloženi tijekom životnog ciklusa proizvoda, kao zemljište, voda, energija te se posljedično povećavaju emisije stakleničkih plinova.

„Ovaj globalni problem ozbiljno ugrožava okoliš, naročito vode te prijeti divljem životu na našoj planeti. Iako ovim informacijama nismo opterećivali najmlađe već ih prezentirali njihovim roditeljima, iznenadila nas je razina znanja starijih osnovnoškolaca koji su već dobro informirani o ovoj tematici te bi i mi imali što naučiti od njih“, dodala je Bijonda.

Osvrnula se i na samu atmosferu na radionici te na kreativnost koju su djeca pokazala.

„Bilo je odlično, a odaziv je bio jako dobar. Imali smo kreativnu radionicu – umakali smo kuhinjska pomagala u boje i to prenosili na rolo papir kako bismo izradili slap, to jest, trag vode. Koristili smo i gnječilice za krumpire s kojima su djeca lupala po papiru. Roditelji su nam bili zahvalni na dobrim idejama, a djeca su bila oduševljena“.

Bijonda je dodala kako bi trebalo biti više ovakvih festivala po našoj obali.

„U manjim mjestima poput Primoštena nedostaje ovakvih sadržaja jer takvih radionica za mališane nema. Velika većina onih koji su se odazvali na našu radionicu su upravo bila domaća djeca, ali i klinci iz okolnih mjesta. Nadamo se da će slični sadržaji biti više prošireni diljem Jadrana u budućnosti“, poručila je za kraj Sanja Bijonda.Maja Šubarić Mahmuljin

Naslovna fotografija: FB (Sanjin Kaštelan/Eko Limach Fest)