/Djevojčica osvojila prestižnu nagradu za svoj izum: Željela sam pomoći siromašnima!

Djevojčica osvojila prestižnu nagradu za svoj izum: Željela sam pomoći siromašnima!

Djevojčica iz Chiapasa priznata je od strane UNAM-ovog Instituta za nuklearne znanosti za svoje izvanredno znanstveno postignuće. Sa samo osam godina, Xóchitl Guadalupe Cruz izumila je uređaj za pomoć obiteljima s niskim primanjima.

Osmogodišnja djevojčica Xóchitl Guadalupe Cruz iz Meksika prvo je dijete koje je osvojilo prestižnu nagradu za svoj izum.

Djevojčica od svoje četvrte godine sudjeluje u znanstvenim radionicama, a uz pomoć svojeg oca, izgradila je solarni bojler od recikliranih predmeta na njihovoj kući, prenosi Zimo.dnevnik.hr.

“Postoji dosta ljudi s minimalnim prihodima koji nemaju mogućnost kupovine grijača pa su zato povećali broj sječe drveća kako bi se ugrijali. To utječe na globalno zagrijavanje. Zato sam napravila grijač koji ne šteti okolišu”, kazala je djevojčica i dodala kako svojim izumom želi pomoći zajednici.

Njezin uređaj ne služi samo za pružanje tople vode obiteljima s niskim primanjima u svojoj zajednici, nego i spašava drveće, smatra.

Obitelj joj je pomogla da postavi uređaj na njihov krov i da ga koristi zazagrijavanje vode za kupanje. Xóchitl kaže da se uvijek brzo kupa, “pa će topla voda trajati i za mlađeg brata”, piše portal We Are Latin Live.

mšm/zimo/WeAreLatinLive

Foto: Pixabay, ilustracija