/Projekt ‘Bolesničko hodočašće u Lurd’: Ostvarujemo nemoguće!

Projekt ‘Bolesničko hodočašće u Lurd’: Ostvarujemo nemoguće!

Volonteri crkve sv. Filipa Nerija iz Splita, hodočasnici i donatori okupili su se na svečanoj večeri donacijskog karaktera koja je održana u nedjelju, 23. rujna u restoranu Nautic Marine Kaštela u Kaštel Gomilici. Povod je obilježavanje desete godišnjice hvalevrijednog projekta koji se provodi u Republici Hrvatskoj.

Bolesničko hodočašće u Lurd jedinstven je projekt koji omogućuje osobama s posebnim potrebama i članovima njihovih obitelji ono što im je inače nemoguće – odvažiti se na put u, preko 2.000 kilometara daleki, Lurd i u njemu provesti četiri dana.

“Ovaj je projekt jedinstven i zbog toga što sami volonteri koji obavljaju sve što je potrebno (od osobne njege hodočasnika s potrebama, hranjenja, čišćenja prostora u kojem borave hodočasnici, pa do osmišljavanja slobodnog vremena) u Lurdu, ujedno i samostalno organiziraju cjelokupno hodočašće (od aviona, smještaja, programa…) te tijekom cijele godine skupljaju donacije kako bi osigurali da svaka osoba s potrebama koja to želi, na kraju i ode u Lurd, neovisno o teškoj financijskoj situaciji u kojima se oni i njihove obitelji nalaze”, rekao nam je volonter Bruno Petrušić.

No ono što je najvrjednije u ovom projektu, dodao je, upravo su prijateljski odnosi volontera i hodočasnika koji ostaju trajni kroz životne brige i nedaće.

“U ovih deset godina stvorilo se jedno zajedništvo volontera i hodočasnika, tako da sada jedni drugima idu na rođendane, sudjeluju u vjenčanjima, krstitkama djece i druže se na mjesečnoj bazi u zajedničkom programu, bilo da se radi o posjetu Vepricu ili susretima u Klerikatu.”

 

Na svečanoj večeri su i višegodišnji donatori imali priliku biti dionicima ovog zajedništva. Uz glazbenu pratnju proslavljene ženske klape Neverin, svi prisutni su mogli čuti svjedočanstva hodočasnika i volontera. Na kraju treba istaknuti dugogodišnje donatore koji pomažu ovaj projekt i njegovih prvih deset godina. To su domaćin večere Joško Berket, zatim županija Splitsko-dalmatinska i župan Blaženko Boban, gradovi/općine i njihovi (grado)načelnici (Solin, Kaštela, Trogir, Okrug, Dugopolje, Klis, Split, Muć, Trilj, Lećevica…), mnogi dalmatinski i hrvatski poduzetnici i ljudi dobra srca, kojima se zahvaljuju na potpori.

Jedanaesto bolesničko hodočašće u Lurd će biti od 12. do 15. listopada 2018. godine, a na njemu će sudjelovati 189 hodočasnika i volontera.

Maja Šubarić Mahmuljin