/Dubrovkinja Martina spasila više od 3000 majki i djece iz Ukrajine: Djeca dođu istraumatizirana, skrivaju se ispod stolova, u ormare…

Dubrovkinja Martina spasila više od 3000 majki i djece iz Ukrajine: Djeca dođu istraumatizirana, skrivaju se ispod stolova, u ormare…

Dubrovkinja Martina Kojić Reiter dosad je spasila više od tri tisuće majki i djece koji su uslijed grozne agresije morali napustiti svoje domove. Za njezin nevjerojatan podvig ovih se dana zanimaju i BBC i CNN.

Martina Kojić Reiter još donedavno živjela je poput svake druge uspješne mlade žene i majke. No, danas je njezina svakodnevica organiziranje autobusa koji izbjeglice iz Ukrajine dovode na sigurno. Netom prije rata trebala je pokrenuti on line platformu za svoju modnu liniju – no preko noći sve se promijenilo i putem te platforme dosad je spašeno više od tri tisuće djece i majki iz Ukrajine.

”Uzela sam novce iz kompanije koje sam planirala za kompaniju sljedećih pet godina i investirala u to da organiziram prijevoz za žene s granica. Počelo je instinktivno, napisala sam na Instagramu story da šaljem autobuse, prevela to na ukrajinski i ruski da mi se žene jave gdje su, na kojoj su granici i kad sam dobila nekih petnaest odgovora sam kontaktirala bus kompaniju i tako je krenulo”, govori Martina čiji je suprug jedan od osnivača najveće internetske platforme za iznajmljivanje stanova pa su prvoj grupi koja je došla autobusom ponudili smještaj u njihovih 20 stanova u Beču. 

”To što smo prošli pakao rata u Dubrovniku i to što kao majka ne mogu zamisliti da je vrijednost moga djeteta veća od vrijednosti drugog djeteta koje je rođeno u drugoj državi koja sada vodi rat motiviralo me da radim ovo što radim. Svi smo isti, pod istim smo nebom, i toliko je male djece koja dođu istraumatizirana, skrivaju se ispod stolova, u ormare, ispod kreveta, puno dječice s pneumonijom, s različitim bolestima koje se nakupe od toga što su u podrumima sa zidovima punim gljivica. Jako se boje aviona, zvukova otvaranja prozora, škripanja vrata, kada vide da se skuplja smeće s ulice. Sve aktivnosti sponzoriramo ja i suprug, nadamo se, to jest, apeliramo na sve one koji mogu pomoći da nam doniraju onoliko koliko mogu”, poziva Martina, piše Dnevnik.hr.

mšm/dnevnik.hr

Foto: Screenshot/IN Magazin