/Europski gospodarski i socijalni odbor hrvatskoj udruzi dodijelio prestižnu nagradu za projekt pomaganja beskućnicima

Europski gospodarski i socijalni odbor hrvatskoj udruzi dodijelio prestižnu nagradu za projekt pomaganja beskućnicima

Inicijativa Hrvatske mreže za beskućnike nalazi se među 23 najbolja projekta iz Europske unije i Ujedinjene Kraljevine koja su nagrađena za izniman doprinos borbi protiv bolesti Covid-19 i njezinih katastrofalnih posljedica.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) u ponedjeljak jeHrvatskoj mreži za beskućnike (HMB) dodijelio svoju prestižnu Nagradu za građansku solidarnost, odavši priznanje njezinom  projektu pomaganja beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva tijekom pandemije korono virusa.

EGSO, savjetodavno tijelo koje na razini EU-a predstavlja europsko civilno društvo, proglasio  je inicijativu HMB-a “Podrška beskućnicima i korona virus” najboljim prijavljenim projektom iz Hrvatske.

Poticanjem građana na davanje najisključenijim i najranjivijim pojedincima u društvu kao i na volontiranje, ova nevladina udruga čija je vizija “Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške” istaknula se kao svijetli primjer iznimne solidarnosti i  građanske odgovornosti tijekom krize izazvane Covidom-19, ocijenio je EGSO.

HMB je aktivno pružao podršku beskućnicima od samih početaka pandemije, uputivši apel za pomoć putem svoje Facebook stranice. Poziv je naišao na velik odjek javnosti i HMB je uspio sakupiti velik broj donacija u hrani, higijenskim potrepštinama i novcu te mobilizirati velik broj volontera.

Nakon razornog potresa u Zagrebu, u ožujku prošle godine, u kojem živi polovica od ukupno 2000 ljudi bez krova nad glavom u Hrvatskoj i koji su se tada našli u vrlo teškoj situaciji, HMB se intenzivno zalagao za njihovo zbrinjavanje, osiguravanje hrane i pronalaženje primjerenog smještaja kao i za njihovu zaštitu od zaraze korona virusom.

HMB-u i ostalim dobitnicima EGSO je ovo priznanje dodijelio na virtualnoj svečanosti dodjele nagrada održanoj 15. veljače. Svaki je dobitnik primio nagradu u iznosu od 10.000 eura.

Nagrade je uručio Cillian Lohan, potpredsjednik EGSO-a za komunikaciju, koji je tom prigodom rekao:

“EGSO stalno naglašava da su solidarnost i ciljano brzo, odlučno i zajedničko djelovanje ključni da prebrodimo ovakvu pandemiju. Iz ove situacije možemo izvući pouke za rješavanje drugih kriza, bile one socijalne, gospodarske ili ekološke.

Civilno društvo predvodilo je sve akcije solidarnosti, a bez njegove pomoći na terenu cijena ove pandemije bila bi mnogo viša. Svi projekti koje smo primili dokaz su nesebičnog angažmana građana i lokalnih organizacija, što pokazuje da je doprinos civilnog društva toj borbi golem. Ovom nagradom odajemo priznanje ljudima i organizacijama koji su se iskazali u ovim još neviđenim vremenima. Čast mi je da ovaj trenutak možemo zajedno obilježiti”.

Dobitnik nagrade iz Hrvatske

Inicijativa Hrvatske mreže za beskućnike nagrađena je kao jedan od projekata s temom “opskrba hranom i pomoć najugroženijim skupinama”. Projekti s ovom temom bavili su se dostavljanjem svježe pripremljenih obroka, voća i povrća, često u kombinaciji s drugim oblicima pomoći kao što je distribucija medicinske opreme ili pružanje dodatnih usluga podrške u svakodnevnom životu.

Inicijativom “Podrška beskućnicima i koronavirus” između ožujka i kraja svibnja, tijekom kojih su pučke kuhinje mnogim potrebitim osobama bile nedostupne  zbog vladinih mjera zatvaranja i obustave javnog prijevoza, osigurano je na tisuće donacija i paketa s hranom za beskućnike u nekoliko hrvatskih gradova. Volonteri HMB-a dijelili su i letke s uputama za zaštitu od korona virusa. HMB procjenjuje kako je svojim humanitarnim akcijama izravno pomogao više od 700 beskućnika.

“Ganuti smo i ponosni što smo dobitnici ove vrijedne nagrade kojom se odaje priznanje nama, našim članovima, donatorima, zaposlenicima i volonterima koji nesebično pomažu našim korisnicima, makar su često i sami u teškoj situaciji. Ova  će nam nagrada pomoći da podignemo svijest o beskućnicima i beskućništvu i da potaknemo druge da sustavnije podupiru naš rad i ljude o kojima brinemo”, izjavila je glasnogovornica Sanja Blažeković.

Ostali prijavljeni projekti iz Hrvatske također su bili visoke kvalitete. Među njima je inicijativa “Web učionica 2.0” koja je pripremala nastavnike za nastavu na daljinu, web stranica “OPG-ovi Hrvatske” na kojoj se obiteljskim poljoprivrednim poduzećima omogućilo predstavljanje njihovih proizvoda kupcima dok su na snazi bile mjere zatvaranja, kao i mnoge druge.

EGSO se nada da će se Nagradom za građansku solidarnost povećati vidljivost i podići svijest ne samo o pobjedničkim projektima nego i o mnogim drugim kreativnim građanskim inicijativama koje se provode u EU-u.

“Danas ne čestitamo samo našim pobjednicima već i cjelokupnom europskom civilnom društvu i mnogim njegovim organizacijama, poduzećima i pojedincima koji su pokazali i koji i dalje pokazuju nezapamćenu solidarnost, hrabrost i građansku odgovornost u ovim teškim i zahtjevnim vremenima”, rekao je Cillian Lohan.

Projekti i inicijative građana i civilnog društva na brojne načine nadopunjavaju napore koje države članice poduzimaju kako bi ublažile posljedice krize, a u nekim su područjima bile čak i ispred njih, kao što je proizvodnja maski za lice na lokalnoj i regionalnoj razini, poručio je EGSO.

U usporedbi s prijavama za Nagradu EGSO-a za civilno društvo zaprimljenima prethodnih godina, uočen je povećan broj prijava neformalnih ili manje poznatih organizacija, što jasno pokazuje pozitivno stanje duha na terenu. Zabilježen je i manji broj prijava iz nekih zemalja koje su bile manje pogođene u prvom valu pandemije ili iz zemalja s jačim sustavima socijalne skrbi.

bkk

Foto: EGSO