/‘FOTO’ Prikuplja se pomoć za obitelj koja živi u samo 16 kvadrata; bolesni, bez hrane i ogrjeva u kućici punoj rupa i plijesni

‘FOTO’ Prikuplja se pomoć za obitelj koja živi u samo 16 kvadrata; bolesni, bez hrane i ogrjeva u kućici punoj rupa i plijesni

Hrvatska udruga za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima objavila je poziv za pomoć obitelj Grubač/Gagovski koja jedva preživljava u tršnoj kućici. Narušenog zdravlja s tek 960 kuna socijalne pomoći, Udruga moli za pomoć kroz humanitarnu akciju odobrenu od strane Ministarstva socijalne politike. Njihova priča, malo će koga ostaviti ravnodušnim, piše direktno.hr.

“Obitelj živi u jako teškim uvjetima, bez hrane, bez higijenskih potrepština, nemaju najosnovnije potrebe, drva za ogrjev, krevet za spavanje, frižider sa škrinjom, a žive u malenoj drvenoj kući koja je u jako teškom stanju. Žive u 16 metara kvadratnih u kojima se nalaze kuhinja, stol, mali krevet za spavanje i boravak. Dakle, sve u 16 metara kvadratnih. Po zidovima se nalazi plijesni, žbuka otpada, u zidovima su rupe, sve je pocrnilo i sve je puno vlage i gljivica, a svaki puta kada jače pada kiša, njima voda dođe u kuću, jer se rijeka Kupa toliko digne da ne mogu izaći van. Jedini prihod im je zajamčena minimalna naknada Centra za socijalnu skrb Karlovac u ukupnom mjesečnom zajedničkom iznosu od 960 kuna. Drugog prihoda nemaju”, navode iz Udruge.

Riječ je o ljudima 1955. i 1960. godište koji nisu sposobni za radni odnos s obzirom na bolesti, kao i godine.

Ivan Grubač liječio se u Klenovniku i bolnici Karlovac radi tuberkuloze pluća i niza drugih bolesti. Njihov župnik, Centar za socijalnu skrb, volonteri naše Udruge i djelatnici Državnih institucija svjedoci su da žive toliko loše da svakom tko je došao do njih poteknu suze na oči. Pomozite im. Jedino vas imaju. Ova akcija odobrena je i provjerena od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Uprave za socijalnu politiku, Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i shodno tome sve je sukladno zakonima Republike Hrvatske”, napominju.

Kako im pomoći?

S obzirom na to da sve mora biti transparentno sve donacije za obitelj Grubač/Gagovski uplaćuju se na račun Hrvatske Udruge za pomoć Žrtvama nasilja, djeci i siromašnima, skraćeno: HUPŽNDS, IBAN: HR732402006 1500111183. Račun je otvoren kod Erste&Steiermarkische bank d.d., a za uplate iz inozemstva Swift/bic: ESBCHR22. Radi se o posebnom računu koji je otvoren samo za navedenu obitelj, a koji je pod kontrolom Ministarstva, Gradskog Ureda Grada Zagreba i Porezne Uprave, te će sva pristigla donacija biti uručena obitelji Grubač/Gagovski, uz njihovu ovjeru kod Javnog Bilježnika da su novac primili. Pakete nekvarljive hrane i higijenske potrepštine može se dostaviti na adresu Udruge Ivekovićeva ulica 35. Zagreb 10000, koji će uz pisanu potvrdu biti predani spomenutoj obitelji.

“Nekvarljive namirnice odnosno hranu i higijenske potrepštine možete donijeti i osobno na sjedište Udruge ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 14 sati, uz prethodnu najavu na telefon: 099 676 5246.

Oni koji se osobno žele uvjeriti u istinitost, to mogu odlaskom do spomenute obitelji na adresu Brođani 24, okolica Karlovca. Od Karlovca udaljeno oko 15 kilometara. Malo je teže za naći jer je izolirano od svega, ali sve se može. Hvala svima koji će spasiti život jedne starije obitelji, koja kao i svi mi zaslužuje barem pola najosnovnijih uvjeta za život”, poručili su iz Hrvatske udruge za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima.

Cilj je, dodaju, prikupiti 100 tisuća kuna.

bkk

Foto: HUPŽNDS