/Udruga slijepih Međimurske županije obilježila 70. obljetnicu; oduševio ih muzej koji im je potpuno prilagođen!

Udruga slijepih Međimurske županije obilježila 70. obljetnicu; oduševio ih muzej koji im je potpuno prilagođen!

Udruga slijepih Međimurske županije obilježila je 70 godina svog postojanja. Ova obljetnica za Udrugu predstavlja veliku važnost s obzirom na značajan broj godina djelovanja pa je iz tog razloga održan bogat program.

Udruga je otvorila svoja vrata 25. listopada 2021. godine na adresi svog sjedišta – Kralja Tomislava 34 u Čakovcu. Na Danu otvorenih vrata članovi su prezentirali kreativno umijeće izradom mirisnih sapuna. Nakon toga posjetili su Muzej nematerijalne baštine “Riznica Međimurja” čiji su postav i cijela građevina prilagođeni za slijepe i slabovidne osobe.

Educirani za vođenje slijepih osoba

Članovi Udruge bili su oduševljeni prezentacijom ravnateljice Muzeja Međimurja Čakovec, Maše Hrustek Sobočan, i kustosice Janje Kovač, koje su dale sve od sebe kako bi im postav još dodatno približile, a osobito se istaknula njihova senzibiliziranost te educiranost za vođenje slijepih osoba.

Krunoslav Frančić, zamjenik predsjednice Udruge, podijelio je svoje dojmove.

„Bio sam u Muzeju nematerijalne baštine “Riznica Međimurja“ i jako sam oduševljen postavom nematerijalne i materijalne baštine našeg kraja. Mislim da ni ne znamo koliko je to velika baština i trebalo bi ju predstaviti mladim Međimurcima da ju posjete u sklopu nastavnog predmeta povijesti. Jako me iznenadilo kako je sve prilagođeno nama koji imamo oštećenje vida, a i kustosice su jako dobre. Sve je bilo odlično i nisam ni mislio da imamo tako dobru riznicu.”

Svečani dio obilježio se u dvorani Katoličkog doma u Čakovcu, 26. listopada 2021. godine, Svečanom sjednicom Skupštine. Tom prigodom Udruga je zahvalila najvažnijim partnerima i suradnicima te se održao kulturni program. Svoju pjesmu pročitao je član Udruge, profesor Danijel Kralj, te je KUU “Društvo Žena Gornji Kraljevec” – Ženska vokalna skupina, otpjevalo pučke popijevke.

‘Krećemo u novo razdoblje’

„Svečana akademija obilovala je lijepim željama i čestitkama Udruzi na 70 godina uspješnoga rada, a i sam sam sudjelovao u programu čitanjem referata o povijesti Udruge i u kulturnom dijelu predstavljanjem svoje pjesme. Lijepo je bilo biti sudionik vrijedne obljetnice i svi smo zahvalni što nas toliko partnerskih udruga i institucija podržava. Svojim optimizmom, entuzijazmom i novim poletom krećemo u novo razdoblje, motivirani da u ovom izazovnom vremenu i dalje budemo primjer uspješne zajednice koja je nadaleko prepoznata”, rekao je Danijel Kralj, član Upravnog odbora Udruge i dodao kako mu se u Muzeju Međimurja svidio povijesni pregled postava muzeja i kratki prikaz na Brailleovom pismu kako se nekad živjelo.

“Možemo se ponositi međimurskim Pozojem, popevkama, zavičajnim govorom i poviješću Zrinskih i svakome preporučujem da pogleda i istraži zanimljivosti iz naše slavne prošlosti”, poručio je Kralj.

Osim članova Udruge, na obljetnici su bili i uzvanici: predsjednici i predstavnici srodnih udruga slijepih, ostalih udruga osoba s invaliditetom s područja Međimurske županije, lokalne i regionalne samouprave i svih ostalih institucija te ustanova, koji su svojom prisutnošću uveličali svečanost. Ujedno su podijeljene zlatna i srebrene plakete te zahvalnice.

Prije Svečane sjednice Skupštine održana je i Izborna sjednica Skupštine na kojoj se, osim usvajanja planova za sljedeću godinu, reizabrala dosadašnja predsjednica Udruge, Marija Ciglar, na sljedeći četverogodišnji mandat. Članovi Udruge izrazili su zadovoljstvo odabirom predsjednice, ali i cjelokupnim događanjem.

“Sudjelovala sam na sjednici Skupštine Udruge slijepih Međimurske županije, na svečanoj obljetnici Udruge i u Muzeju „Riznica Međimurja“. Najviše me se dojmio posjet muzeju, gdje sam saznala neke stvari o nematerijalnoj baštini Međimurja. Zadovoljna sam s reizborom predsjednice Udruge Marije Ciglar“, rekla je Magdalena Hatlak, članica Udruge slijepih Međimurske županije.

Krunoslav Frančić, zamjenik predsjednice Udruge, istaknuo je kako je sjednica Skupštine prošla u uobičajeno lijepom ozračju, a obljetnicu će još dugo pamtiti.

“Naša obljetnica će mi još dugo ostati u prelijepom sjećanju. Sve je bilo jako dobro organizirano i isplanirano. Posebno me se dojmio govor predsjednika Hrvatskog saveza slijepih, Vojina Perića, a i govor naše predsjednice Marije Ciglar. Govorili su iz dubine srca. Jako me se dojmio nastup KUU “Društvo Žena Gornji Kraljevec” – Ženska vokalna skupina, da bi i suze potekle od sijete, ali se trebalo suzdržati“, poručio je za kraj.

Pokrovitelji ovog obilježavanja su Međimurska županija i Grad Mursko Središće.

Bjonda Lučić

Foto: privatna arhiva

*Tekst je objavljen u sklopu projekta “Jednaka prava za sve” kojeg financira Agencija za elektroničke medije.