/FOTO: Udruga slijepih Međimurske županije organizirala izlet na Plitvička jezera za svoje članove

FOTO: Udruga slijepih Međimurske županije organizirala izlet na Plitvička jezera za svoje članove

Udruga slijepih Međimurske županije u subotu je organizirala za svoje članove izlet u nacionalni park “Plitvička jezera“.

Četrdesetak osoba, članovi Udruge s volonterskom pratnjom, u ranim jutarnjim satima uputilo se na cjelodnevni izlet. U četverosatnom obilasku razgledali su najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park, odnosno njegova četiri jezera.

Izlet je uključio kombinaciju aktivnosti upoznavanja s prirodnim znamenitostima, rekreativni aspekt, druženje i socijalizaciju.

“Unatoč kontinuiranom radu na senzibilizaciji javnosti još uvijek se javlja nerazumijevanje i skepticizam okoline oko mogućnosti slijepih osoba. Uistinu postoji nedostatak aktivnosti u kojima one mogu sudjelovati, zbog nedostatka prilagodbe objekata i opreme, međutim uz pratnju videće osobe u potpunosti se mogu uputiti u savladavanje ovakvih ‘izazova’, koji se na kraju pokažu kao prekrasno iskustvo na kojima i slijepe osobe mogu ravnopravno sudjelovati. Također, boravak u prirodi ima pozitivne učinke na psihofizičko zdravlje svake osobe pa tako i slijepih osoba koje provode veći dio vremena u svojim kućama”, stoji u priopćenju Udruge.

Ova aktivnost dio je projekta “Odiseja Bijelog štapa”, a sufinanciraju je Međimurske vode te Općine i Gradovi s područja Međimurske županije.

bkk

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije