/‘HEROJI IZ GOSPIĆA’ Liječnica zatražila helikopter za dječaka u teškom stanju i spasila mu život

‘HEROJI IZ GOSPIĆA’ Liječnica zatražila helikopter za dječaka u teškom stanju i spasila mu život

Zahvaljujući brzoj reakciji pedijatrice Linde Hibravi Kosić iz Opće bolnice Gospić spašen je dječak koji je dobio gnojni meningitis. Riječ je o bolesti koja može biti fatalna u svega dva sata. Hibravi Kosić zatražila je helikopter za prijevoz dječaka.

Za RTL je ispričala što se dogodilo.

‘Otac dovodi dječaka zbog visoke temperature i bolova u nogama. Naše medicinske sestre, koje nisu pedijatrijske struke, brzo su procijenile da je dječak ozbiljnije bolestan. Unatoč velikoj gužvi nisu dozvolile da čeka, odmah su ga uputile na pregled. Kolegica Rukavina, nakon što je postavila venski put i pregledala dječaka, pozvala je nas pedijatre. Do našeg dolaska, dječak je razvio glavobolju i počeo je kočiti vratom što je jasan znak meningitisa, ali razvijala su se i krvarenja na koži što je znak da je meningitis krenuo i prema sepsi.’

Nastavila je da su dječaku dali antibiotiku širokog spektra u visokoj dozi, nastavili davati infuziju i krenuli u poziv dizanja helikoptera.

‘S obzirom na veliku gužvu te da je dijete bilo potrebno što prije, u dva ili tri sata, dopremiti do klinike, odlučili smo dignuti helikopter i za pedijatriju na Kantridi”, rekla je. Na pitanje, bi li dječak preživio da se nije digao helikopter, rekla je da je teško to procijeniti jer su dali dječaku početnu terapiju koja ga je stabilizirala.

‘Ali trebala je i daljna obrada i intenzivan nadzor. U svakom slučaju brzi transport igralo je presudnu ulogu za dječaka’, rekla je dr. Lida Hibravi Kosić.

Dala je i savjet na koje simptome roditelji trebaju žurno reagirati: ‘Ako je riječ o izrazito visokim temperaturama od 40 i više stupnjeva, ako se teško skida ili se uopće ne može skinuti, ako se dijete žali na glavobolju, povraća ili ako se pojave znakovi krvarenja po koži jer to je već alarmantan znak.’

A dječak iz ove priče je u bolnici na Kantridi na jedini intenzivnog liječenja, stabilno je i ako tako ostane do sutra ujutro, mogao bi biti prebačen na odjel gdje će ostati desetak dana.

Svi se nadaju da će svoj 12-i rođendan, koji je za dva tjedna, dočekati kod kuće uz svojih četvero braće i sestara.

mšm/rtl.hr

Foto: Pixabay, ilustracija