/Hrvat dobio američki orden za hrabrost: Znao sam da je bolnica puna nevinog naroda…

Hrvat dobio američki orden za hrabrost: Znao sam da je bolnica puna nevinog naroda…

Elvis Turčinović, Hrvat podrijetlom iz Bosne koji živi u Chicagu, poručnik je u SWAT timu, a SAD ga slavi kao junaka. 

Naime, u bolnici Mercy u Chicagu zaustavio je masovnu pucnjavu koja je imala višestruke žrtve, ustrijelivši ubojicu s udaljenosti od 67 metara. Za svoj je pothvat od SAD-a dobio orden za hrabrost koji se dodjeljuje od 1994. godine. Od stotina ovakvih slučajeva koji su, nažalost, u SAD-u gotovo pa svakodnevica, svake godine tek deset službenika policije biva nagrađeno za svoje iznimne pothvate. Elvis je sada jedan od njih, piše Jutarnji.

Akcija se odvila 20. studenoga prošle godine, nešto prije 15.30 sati. Na parkingu bolnice najprije se odvio verbalni sukob između, kasnije će se ispostaviti, višestrukog ubojice i njegove bivše zaručnice, ujedno i zaposlenice bolnice. Svađu je pokušao prekinuti jedan njihov zajednički prijatelj, nakon čega je nasilnik izvadio pištolj i ustrijelio liječnicu.

Svjedoci kažu da je, kada je pala, u nju pucao još tri puta. S dolaskom policije, pucnjavu je dotični Juan Lopez nastavio u unutrašnjosti bolnice, nasumično uperujući svoj pištolj u ljude koji su mu se našli na putu. Tako je usmrtio i farmaceutkinju u bolnici, koja je taman izlazila iz lifta, pa potom i policajca Samuela Jimeneza, koji ga je pokušavao spriječiti. Pacijenti su se skrivali pod stolovima, djelatnici u panici zaključavali dječje odjele, a oni najprisebniji upozoravali su sve oko sebe da se odmaknu od prozora. Manijakalnoj pucnjavi na kraj je uspio stati Turčinović, koji je otišao ususret Lopezu i, u konačnici, ustrijelio ga s udaljenosti od 67 metara.

“Vidio sam ubojicu, ali nisam bio siguran da je to on i zbog udaljenosti od oko 73 metra mu nisam vidio pištolj u ruci, sve dok nije zapucao na mene i dva policajca koja su me pratila. Znao sam da je bolnica puna nevinog naroda, da mi ističe vrijeme i da moram doći do njega što prije. Sve mi je izgledalo nestvarno. U momentima sam pomislio da je to nekakav izmišljeni scenarij ili vježba”, prisjeća se heroj. 

Na samom početku pucnjave koja je, procjenjuje, trajala 15-ak sekundi, nakon tri ispaljena metka, zakočila mu se puška koju je imao kod sebe, model M4.

“Onda sam se uvukao u okvir od vrata u hodniku bolnice i prilično brzo popravio pušku. Potom sam legao na pod. Lopez je drugi put vrlo brzo izvirio iza ugla i ispalio još nekoliko metaka prema meni prije nego što se ponovno sakrio. Imao sam osjećaj da će pokušati izviriti još jednom, što je doista i napravio, pa sam ispalio metak iz puške i pogodio ga u prsa. I onda je sve postalo mirno. Nisam čuo pucanj (niti sam čuo pucanj iz svoje puške), ali on je imao još snage u sebi. Kad je pao, ispalio je sebi metak u glavu. Tad je bilo gotovo”, sjeća se Turčinović raspleta dramatične situacije.