/HRVATSKI CRVENI KRIŽ Trenutne aktivnosti na potresom pogođenim područjima

HRVATSKI CRVENI KRIŽ Trenutne aktivnosti na potresom pogođenim područjima

Na pogođenom području Hrvatski Crveni križ podijelio je više od 380 tona hrane, više od 154 tisuće toplih obroka za stanovništvo, više od 24 tisuće toplih obroka za operativne snage, više od 240 tisuća litara vode, više od 44 tone odjeće te 1171 grijalicu uz svu ostalu humanitarnu pomoć. 

U trima gradovima najviše pogođenima potresom Glini, Petrinji i Sisku na više lokacija dijele se topli obroci, a najveći dio obroka dostavlja se direktno građanima. Konkretne lokacije podjele toplih obroka su sljedeće:

  • Glina (Drvni centar)
  • Petrinja (Gradski centar i Teniski klub)
  • Sisak (Kolektivni, evakuacijski centri te sve osnovne škole)

Mnogi stanovnici bore se s osjećajima straha, neizvjesnosti i panike zbog čega timovi za psihosocijalnu podršku svakodnevno pružaju individualnu pomoć te provode aktivnosti s najmlađima, a do sada je pruženo više od 4600 usluga psihosocijalne podrške. Uz individualnu podršku, posjete mobilnih timova i telefonsku podršku neke od aktivnosti koje se provode su organizacija igraonice za djecu te izvedba predstave za djecu.

Svi oni koji su nakon potresa otišli u druge hrvatske gradove mogu se javiti najbližem društvu Crvenoga križa kako bi dobili humanitarnu pomoć.

Status donacija 

Na dan 10.1.2021. godine na ime Apela za pomoć stradalima u potresu uplaćeno je 66523 donacije  u ukupnom iznosu od 41.897.082,45 kuna. Na donatorskom telefonu 060 9011 zabilježeno je 87.361 poziv, u vrijednosti od 546.006,25 kuna ( uključujući PDV i naknadu tele operatera).

Pomoć na terenu 

Trenutno je najveća potreba za agregatima, grijalicama, produžnim kablovima, ceradama, najlonom i plamenicima. S obzirom na zahlađenje veća je potreba za toplom odjećom i obućom, dekama i grijalicama.

Svi koji to žele i u mogućnosti su i dalje mogu pomoći stanovništvu pogođenom potresom na sljedeće načine.

Osobe s potresom pogođenih područja humanitarnu pomoć, tople obroke i psihosocijalnu podršku mogu svakodnevno primiti na sljedećim adresama.

bl

Foto: Hrvatski crveni križ