/‘HUMANITARNA AKCIJA’ Neustrašivi planinari nakon četiri dana hoda: Cijelo vrijeme su nam misao vodilja naši brački mališani

‘HUMANITARNA AKCIJA’ Neustrašivi planinari nakon četiri dana hoda: Cijelo vrijeme su nam misao vodilja naši brački mališani

“Cijelo vrijeme su nam misao vodilja naši brački mališani s teškoćama u razvoju čija su bezbrižnost i sreća naša snaga. Jučer smo sretno stigli do cilja prve etape, a u ova četiri dana proživjeli smo toliko prekrasnih trenutaka koje je teško opisati riječima. Via Adriatica je već od prvog dana nadmašila sva naša očekivanja jer smo brzo shvatili da to nije samo 14 planina ili 12 rijeka, ova staza su ljudi. Diljem Istre pomagali su nam naši ‘trail angeli’ koje nikada nećemo zaboraviti i koji će biti ogroman dio ove priče. Ispred nas je još dug put, no ne uzmičemo jer ni roditelji djece s teškoćama u razvoju okupljeni u Udruzi ‘Brački pupoljci’ nisu nikada odustali od svojih borbi”, poručili su Daniel Lončar i Ranko Dragičević, neustrašivi planinari te ponosni organizatori akcije “1100 kilometara za 1100 terapija”.

Humanitarna akcija “1100 kilometara za 1100 terapija” odvija se na poznatoj planinarskoj ruti Via Adriatica te traje oko 50 dana, a posvećena je financiranju terapija djece s teškoćama u razvoju na otoku Braču. Roditelji povezani u “Bračke pupoljke” godišnje organiziraju prosječno 3200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na otoku, a 2019. uspješno su inicirali izmjenu Zakona kako bi svoj djeci s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka omogućili besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopnu.

Daniel i Ranko udružili su se kako bi za svoje male suotočane prikupili potrebna sredstva, a svi koji se žele pridružiti njihovom plemenitom cilju mogu sponzorirati kilometre i tako donirati novac Udruzi “Brački pupoljci”. Trošak jednog sata terapije u prosjeku iznosi 100 kuna, stoga se ovom akcijom planira prikupiti ukupno 110.000 kuna, odnosno 100 kuna po kilometru. Donirati se može direktno na račun Crvenog križa Supetar, IBAN: HR4723600001502881925, otvoren u Zagrebačkoj banci, uz opis Donacija za akciju “1100 kilometara za 1100 terapija”. Neovisno o iznosu, svaka je donacija dobrodošla.

Duž puta nalazi se 14 planina, 12 rijeka, dva jezera, 18 zaštićenih područja, sedam županija i 52 općine. Put od Istre do Prevlake podijeljen u 13 etapa čije duljine variraju od 58 do 112 kilometara, pri čemu svaka dionica prati jedan od izazova s kojim se susreću obitelji djece s teškoćama u razvoju.

Nadolazeća, druga etapa, koja se hoda na dionici Poklon – Plase iznosi 92 kilometra, a simbolizira stadij prihvaćanja u kojemu roditelji, umjesto samosažaljenja, fokus stavljaju na pružanje podrške i stručne pomoći svojem djetetu s ciljem napredovanja. Iako je ovo tek drugi korak, predstavlja veliki dio svladavanja izazova. Prihvaćanje onoga čemu se čovjek ne nada izuzetno je teško zbog čega pronalaženje rješenja i borba s društvenom nepravdom predstavljaju ključne aktivnosti roditelja djece s teškoćama, nakon samog prihvaćanja situacije, poručili su organizatori.

Start druge rute je u Poklonu odakle Ranko i Daniel hodaju do Kastavske šume, penju se na Obruč Hahlić, zatim nastavljaju put do Platka, Snježnika i naposljetku Risnjaka gdje će se popeti na vrh od 1528 metara nadmorske visine. Nakon toga slijedi spuštanje s Risnjaka, dolazak do Tuhobića te u konačnici cilj u mjestu Plase. Planinare i cjelovitu akciju možete pratiti putem web stranice akcije “1100 kilometara za 1100 terapija”, Facebook stranice te na Instagram profilu.

Treća etapa uslijedit će za nekoliko dana, a proteže se dionicom Plase – Oltari kroz Vinodolsko i Senjsko zaleđe te iznosi 76 kilometara. Ova dionica simbolizira borbu roditelja djece s teškoćama u razvoju s hrvatskom birokracijom. S obzirom na to da ne postoji protokol po kojem se postupa, na terapije u udaljenim gradovima na kopnu čeka se mjesecima. Sustav nije naklonjen ovim mališanima, podrške na otoku ima minimalno, a mogućnosti školovanja djece s poteškoćama na otoku nažalost još uvijek nema, stoji u priopćenju. Shodno tome, ova etapa predstavlja ujedinjenje roditelja djece s teškoćama u razvoju u Udrugu “Brački pupoljci” i njihovo surađivanje u borbi protiv društvenih prepreka.

bkk

Foto: 1100 kilometara