/HUMANITARNI KONCERT PAX ET BONUM – Tereza i Zorica Kondža zapjevale za dječji vrtić u Vukovaru

HUMANITARNI KONCERT PAX ET BONUM – Tereza i Zorica Kondža zapjevale za dječji vrtić u Vukovaru

Veliki humanitarni koncert Pax et Bonum za dječji vrtić u Vukovaru održan je u nedjelju, 13. listopada u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Uz zbor su nastupile poznate zvijezde kao što su Tereza Kesovija i Zorica Kondža, a koncert je održan u organizaciji novoosnovane Međunarodne udruge Gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M. (Slovačka-Austrija-Mađarska).

Koncert je održao zbor Pax et Bonum s čak 220 izvođača iz Slovačke, Austrije i Mađarske koji su se prvi put okupili na sceni Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski“ pod ravnanjem dirigenta Ive Šeparovića, a koji ih je uvježbavao zasebno vozeći se u tri države, prenosi Hrvatska katolička mreža.

Uz zbor, na koncertu su sudjelovali i cijenjeni glazbeni umjetnici: Tereza Kesovija, Zorica Kondža i Joško Banov, Jasna Zlokić, Zrinka Posavec, Matko Jelavić, Županijski tamburaški orkestar “Stjepan Bujan-Stipić” iz Čakovca, dirigent Tomislav Cvrtila, blatska klapa Rikordo, čelistica Lana Lucija Horvatić, Mario Obuljen i Jasenko Horvat.

Glavni inicijator koncerta željezanski biskup mons. Egidije Živković, koji je i sam sudjelovao u koncertu pjevajući “Neka cijeli ovaj svijet” iz poznatog mjuzikla “Jalta, Jalta”, uoči koncerta, podsjetio je da mu je želja povezivati te Hrvate.

“Mi smo kroz 500 godina bili podijeljeni i odijeljeni jedni od drugih, pogotovo u zadnjih 50 godina zbog Željezne zavjese, te sada treba ponovno taj narod okupiti. Osim toga, mi se želimo i povezivati s našom, kako ju mi nazivamo starom domovinom. Želimo se povezati s Hrvatskom te s BiH i zato se osnovala ova udruga.”

Naveo je također kako je ideju za pomoć djeci Vukovara dobio prošle godine kada je predvodio misu u Vukovaru.

“Nekako me to potaknulo u duši. Važno je da ovo što vjerski činim popratim i djelom. Tako se stvorila ideja da napravimo nešto za djecu Vukovara.”

Koncert je organizirala Međunarodna udruga “Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M.” i biskupija Željezno iz Austrije, a svojom nazočnošću, uz brojnu publiku u dvorani, uveličali su ga zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, zagrebački i vukovarski gradonačelnici Milan Bandić i Ivan Penava, ministar gospodarstva Darko Horvat, izaslanici Ureda predsjednice RH i Hrvatskog Sabora.

Voditelj cijelog projekta bio je fra Božidar Blažević, redateljica koncerta Petra Radin, urednica i scenaristica Lejdi Oreb, a voditelji Diana Tikvić, Branimir Gubić i Davor Meštrović.

Sredstva se i nadalje prikupljaju putem humanitarnoga telefonskog broja 060 9004, a koristit će se za obnovu javnog Dječjeg vrtića Vukovar smještenog u ulici Eugena Kvaternika 27.

mšm/Hrvatska katolička mreža

Foto: FB (Tereza Kesovija)