/Udruga iLab daruje Palčiće: Odlučili smo napraviti nešto ludo!

Udruga iLab daruje Palčiće: Odlučili smo napraviti nešto ludo!

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece – 17. studenog, stručni tim udruge iLab donirat će 100 procjena kvalitete spontanih pokreta dojenčadi starosti do 56 tjedana postmenstruacijske dobi. Odlučili smo upitati osnivačicu i predsjednicu udruge iLab Linu Daxini o kakvoj je akciji riječ, što je zapravo procjena kvalitete spontanih pokreta i zašto se provodi.

„Ako promatramo novorođenčad možemo primijetiti kako je njihovo tijelo jako aktivno, iako nemaju vještine koje su im potrebne da dosegnu određeni cilj (primjerice, dosezanje igračke ili okretanje u ležeći položaj na trbuhu i slično). Oni se kreću, a to pokretanje ima važnu ulogu u kasnijem razvoju djeteta. Takvo pokretanje naziva se spontana motorika, a pojavljuje se još za vrijeme trudnoće“, rekla nam je Lina.

Procjenu kvalitete spontanih pokreta, dodala je, rade s novorođenčadi i dojenčadi do 58 tjedna postmenstrualne dobi. Riječ je o zbroju razdoblja trudnoće i razdoblja nakon poroda koji se iskazuje u tjednima i danima.

„Primjerice, 40 tjedana trudnoće i 2 tjedna nakon rođenja daje nam postmenstrualnu dob od 42 tjedna. Kada stručnjaci analiziraju kvalitetu spontanih pokreta, obraćaju pozornost na složenost, raznolikost i glatkoću kojom se ti pokreti odvijaju. Ukoliko se pokažu odstupanja na ovim karakteristikama spontane motorike, s velikom sigurnošću možemo reći da je dijete u riziku za odstupanja od tipičnog razvoja – atipičan motorički razvoj, cerebralna paraliza, čak ADHD i kognitivna odstupanja“, istaknula je Lina.

Upravo je zato rana dijagnostika, u koju spada i procjena kvalitete spontanih pokreta, značajna za pravovremeno uključivanje u habilitacijske programe.

„Ovaj dijagnostički postupak je u potpunosti neinvazivan, dijete se ne izlaže stresnoj okolini ni situacijama. Odvija se na vrlo jednostavan način: radi se video snimka djeteta koje leži na podlozi bez dodatnih vanjskih podražaja (ne upotrebljavaju se zvečkice, igračkice). Snimka traje desetak minuta dok je dijete optimalno raspoloženo – nije uplakano, gladno i slično.“

Nakon toga, dodala je, stručnjak educiran za ovu vrstu procjene radi analizu videosnimke, procjenjuje kvalitetu pokreta i svrstava pokretanje u jednu od četiri kategorije – normalni optimalni, normalni neoptimalni, blago abnormalni ili definitivno abnormalni.

„Na temelju kategorizacije pokreta, on daje upute roditeljima za pravilno postupanje s djetetom (baby handling), uključivanje u habilitacijski program ili kontinuirano praćenje“, objasnila je Daxini.

Kako je došlo do ideje

Fizioterapeutkinja iz udruge iLab, Iva Barić, SIAT i MAES terapeut i Lina Daxini, SI specijalist za dojenčad u superviziji prošle su edukaciju pri Akademiji za razvojnu rehabilitaciju potrebnu da se provede procjena kvalitete spontanih pokreta.

„Odmah smo se zaljubile u tu metodu i vidimo veliki potencijal te podršku u našem nastojanju da se odstupanja u razvoju što prije uoče i da se na njih pravovremeno i stručno reagira. Osim što nam je cilj educirati osobe koje planiraju trudnoću pa i same trudnice o raznim aspektima ranog razvoja, također bismo voljele umanjiti posljedice već nastalih oštećenja mozga u ranim stadijima njegova razvoja“, napomenula je Lina.

Stoga smatraju, dodala je, ovu metodu izvrsnom ne samo zbog toga što ju možemo primijeniti s bebama od 28 tjedna postmenstrualne dobi, već zbog njenog neinvazivnog pristupa, što je dodatni motiv roditelju da odvede tako malu bebu na pregled.

„S tim ciljevima na umu, odlučile smo napraviti nešto nešto ludo, veliko i nužno te ćemo povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece donirati 100 besplatnih procjena kvalitete spontanih pokreta djeci do 56 tjedna postmenstrualne dobi“, istaknula je Lina i pozvala roditelje da im se jave na fizio@ilab.hr te pošalju obrazac kojeg mogu pronaći na njihovoj stranici.

Počeci iLaba

Udruga iLab je udruga stručnih osoba osnovana prije nepunih šest godina. Njihov stručni tim radi s djecom s teškoćama u razvoju, njihovim roditeljima, drugim stručnim osobama i relevantnim institucijama.

„Djelujemo u području prevencije, habilitacije, savjetovanja te edukacije. Naš tim se trenutno sastoji od psihologa, radnog terapeuta i fizioterapeuta koji su ujedno educirani i u području senzorne integracije te s dodatnim specijalizacijama“, pojasnila je Lina.

Udruga također ima vanjske stručne suradnike poput psihoterapeuta i edukacijskih rehabilitatora.

„Osim što pomažu našoj djeci kroz cikluse socijalizacijskih radionica, jačaju upravo i naše roditelje – ključne dionike našega rada kroz psihoterapiju i psihološka savjetovanja. Ponosni smo i na suradnju s udrugom Psi pomagači i intervencijske postupke potpomognute upravo našim četveronoškim pomagačima koje djeca i roditelji jednostavno obožavaju“, zaključila je Lina Daxini.

Maja Šubarić Mahmuljin