/‘INICIJATORI SU HRVATSKI FRANJEVCI’ Otvorena prva socijalna samoposluga u Slavonskom Brodu

‘INICIJATORI SU HRVATSKI FRANJEVCI’ Otvorena prva socijalna samoposluga u Slavonskom Brodu

Prva socijalna samoposluga ovakvog tipa u Slavonskom Brodu otvorena je u utorak 16. veljače, u prostorijama franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu. U nazočnosti vjernika blagoslovio ju je poslije večernje Mise gvardijan, fra Klaudio Milohanović. Inicijatori ovog vrijednog projekta domaći su franjevci, koji već godinama na razne načine svakodnevno pomažu potrebitima u gradu, a svesrdno su im pomogli i pomagat će i dalje franjevci koji djeluju u Australiji, s tamošnjim hrvatskim iseljenicima, izvještava Laudato.

Što ovaj projekt znači za ovaj grad, gvardijan, fra Klaudio, rekao je kako je svima zajednički cilj smanjiti siromaštvo u Hrvatskoj i u Slavonskom Brodu te biti na pomoć braći u potrebi.

“Nažalost, svakim danom sve je više onih kojima je potrebna i duhovna i materijalna pomoć, i ne smijemo zatvarati oči pred patnjom, trpljenjem i neimaštinom. Zato smo odlučili, uz potporu i u suradnji s našom subraćom iz Australije, urediti i opremiti jednu prostoriju i dio podruma u našem samostanu i u njoj danas otvoriti prvu socijalnu samoposlugu u Slavonskom Brodu. Molimo Gospodina da blagoslovi ovo djelo truda brojnih dobrih ljudi, kao i sve one koji će ovamo dolaziti po namirnice, ali i lijepu riječ utjehe i duhovne potpore”, kazao je Milohanović.

U realizaciji ovog plemenitog projekta uvelike je svojim iskustvima pomogao ovogodišnji mladomisnik, fra Siniša Pucić, koji je šesti mjesec na službi odgojitelja sjemeništaraca u Slavonskom Brodu. On je iz svog rodnog grada Rijeke donio i iskustva rada tamošnje socijalne samoposluge, koja je prije deset godina bila prva otvorena u Hrvatskoj, a danas slične postoje i u brojnim hrvatskim gradovima.

Naglasio je kako je osnovni cilj ovoga djela ljubavi pomoći ljudima da iziđu iz siromaštva, napose posredstvom dodjele hrane neposredno pomoći obiteljima i na sve druge načine, te tako razbiti taj lanac siromaštva. Dodao je kako se nada da će se uz Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi postići da u gradu bude što manje siromašnih.

Tako su sada u prostorima socijalne samoposluge postavljene i uređene police s osnovnim živežnim namirnicama, higijenskim artiklima i ostalim za kućanstva nužnim stvarima. Sve će, tvrde, biti transparentno, zahvaljujući uspostavljenom informatičkom programu za evidenciju svega što uđe i izađe, za osobe koje primaju pomoć, ali i za sve one ljude dobroga srca koji će svojim donacijama osiguravati da ničega ne manjka. Rad u Samoposluzi, koja će biti otvorena srijedom od 8 do 12 sati, bit će na volonterskoj bazi. Osim što će svi potrebiti dobiti besplatno pomoć u namirnicama i kućnim potrepštinama, franjevci će im toga kao i ostalih dana biti na raspolaganju za duhovnu pomoć.

bl

Foto: Pixabay ilustracija