/‘ISKUSTVO OSOBE S INVALIDITETOM’ Dugo je tražila posao i na kraju ga dobila u Velikoj Gorici: ‘Poslodavci će imati predrasude, ali ne treba odustati’

‘ISKUSTVO OSOBE S INVALIDITETOM’ Dugo je tražila posao i na kraju ga dobila u Velikoj Gorici: ‘Poslodavci će imati predrasude, ali ne treba odustati’

Da osobama s invaliditetom u Hrvatskoj nije lako pronaći posao uvjerila se P.L. (26) iz Zagreba. Ova se mlada upravna referentica nakon više godina bezuspješnog slanja molbi zaposlila u Udruzi osoba s invaliditetom “Suncokret”. Udruga je to koja djeluje na području Velike Gorice s ciljem ostvarivanja prava, pružanja podrške i poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom.

Zanimalo nas je kako je izgledao njezin proces traženja posla prije nego se zaposlila u Udruzi, je li izvršena prilagodba njezinog radnog mjesta, koliko je zadovoljna uvjetima rada i podrškom kolega, kako joj izgleda jedan radni dan, s kojim teškoćama se osobe s invaliditetom uglavnom susreću prilikom traženja posla, postoje li predrasude poslodavaca i dalje prema osobama s invaliditetom i koliko su ih spremni zaposliti te koji su joj planovi za budućnost.

“Posao sam tražila otprilike četiri godine uz razne zamolbe i na kraju odbijenice. Volontirala sam pet mjeseci, a radim u Udruzi sada već četiri godine na projektima Grada na koje se Udruga javlja”, započela je P.L. za Generaciju.

Nakon što je završila za upravnog referenta u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava, nastavila se usavršavati u Algebri za ECDL tečaj i radionice komercijale i računovodstva.

“Imam hemiparezu lijeve strane. Skraćena mi je tetiva na lijevoj nozi zbog čega se otežano krećem. Na moju sreću nije mi potrebna prilagodba radnog mjesta prema mojem invaliditetu. Radim administrativne poslove i sama sam u uredu. Zadovoljna sam s uvjetima rada i samim radnim mjestom. Najveći pritisak je rad krajem godine kada nam dolaze članovi potvrditi obrasce za pokaz i produžiti članstvo”, rekla nam je ova mlada upravna referentica koja želi ostati anonimna.

Pohvalila je radno okruženje u Udruzi, ali joj jedno nedostaje.

“Potporu kolega imam. Predsjednica me je mentorirala u radu i ukazivala na koji način treba odrađivati posao. Ona mi je i najbliža suradnica. Radno okruženje je dobro, ali bih voljela da u Udrugu dolaze mlađi ljudi, jer bi time i u Udruzi došlo do boljeg povezivanja samih članova.”

Dodala je kako osobno poznaje dosta osoba s invaliditetom koje nisu njezine sreće i koje trenutno traže posao.

“Najveći problem je što žive u ruralnim sredinama i problem im je prijevoz na posao i s posla. Također, osobe s invaliditetom se suočavaju s velikom diskriminacijom. Puno nas građana doživljava građanima drugog reda. Što se tiče predrasuda poslodavaca, one postoje i zato se osobe s invaliditetom teško zapošljavaju. Jako malo njih je spremno zaposliti osobu s invaliditetom”, napomenula je naša sugovornica.

Otkrila je i kakvi su joj planovi i gdje se vidi u budućnosti.

“Planovi za budućnost su mi veliki. Voljela bih da imam posao na puno radno vrijeme, ali trenutno su potrebe u Udruzi takve da to nije moguće. Vidim se još neko vrijeme ovdje, međutim tražim posao koji bi bio na puno radno vrijeme”.

Za kraj je osobama s invaliditetom koje su na tržištu rada poručila neka ustraju i ne gube nadu, a poslodavcima da budu otvoreni prema ovoj ranjivoj skupina građana.

„Svim osobama poput mene poručujem da se ne predaju i neka ne odustaju u samom traženju posla koliko god to bilo teško i neuspješno. Poslodavcima želim poručiti da daju priliku osobama s invaliditetom, da vide koje su im mogućnosti i koliko mogu pridonijeti radnom okruženju“, zaključila je P.L. iz Zagreba.

O Udruzi

Udruga “Suncokret” je osnovana 1997. godine na inicijativu roditelja djece s invaliditetom do tada udruženih kao klub pod ingerencijom Centra za socijalnu skrb, kada se nametnula potreba za sustavnim aktivnostima organizacije civilnog društva na području ljudskih prava osoba s invaliditetom.

Kao prva takva udruga u Velikoj Gorici udruga “Suncokret” je tijekom svog djelovanja na lokalnoj razini u velikoj mjeri utjecala na osvještavanje javnosti, vidljivost i integraciju osoba s invaliditetom u lokalnu zajednicu. Dodatno, zagovaranjem i ukazivanjem na probleme s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom udruga je osiguravala provedbe zakona i poticala lokalne mjere te danas kao član Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice sudjeluje u izradi i provedbi Strategije izjednačavanja mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom Grada Velike Gorice.

Vizija im je zajednica u kojoj se cijeni vrijednost svake osobe i koja pruža pomoć i podršku najpotrebnijima, a misija – biti podrška osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima u lokalnoj zajednici.

Bjonda Lučić

*Tekst je objavljen u sklopu projekta “Zajedno do uspješne integracije“, kojeg financijski podupire Grad Velika Gorica.

Foto: Pixabay, ilustracija