/Kino Mediteran pomaže mališanima s Lastova

Kino Mediteran pomaže mališanima s Lastova

Dječji vrtić Lastavica na našem najjužnijem otoku Lastovu od ponedjeljka je zatvoren jer dvije odgajateljice nisu primile plaću puna četiri mjeseca. Iako je vrtić pod Osnovnom školom Braća Glumac, koja prima sredstva iz državnog proračuna, predškolski odgoj financira se iz općinskog proračuna koji je u blokadi. Dok se čeka na poteze Ministarstva znanosti i obrazovanja, mališanima financijska pomoć stiže iz Kina Mediteran koji već pet godina jednom mjesečno kroz zimu dolazi na Lastovo i prikazuje animirane filmove, kako djeci iz osnovne škole “Braća Glumac”, tako i iz Dječjeg vrtića Lastavica.

“Te projekcije su od neopisivog značaja za djecu jer ne treba objašnjavati koliko je redovni kino program daleko od otoka. Kako je Kino Mediteran, pogotovo na Lastovu, vezano uz sve otočke inicijative i prati sva događanja, odlučili smo da zadnja ovogodišnja projekcija u ljetnoj sezoni bude upravo animiranog filma i prihod od prodanih ulaznica u iznosu od 1.400 kuna je u cijelosti doniran dječjem vrtiću. Mališani su naša buduća publika i željeli smo dati doprinos i potaknuti možda i druge subjekte da također pomognu”, rekao je Alen Munitić, direktor Festivala meditaranskog filma Split te te voditelj projekta Kino Mediteran.

Udruga Dobre Dobričević svake godine povodom Međunarodnog dana djeteta organizira kreativne radionice za djecu i prihod od učinjenog daruje dječji vrtić i osnovnu školu “Braća Glumac” za njihove potrebe.

“Kako je ove godine došlo do novonastale situacije u dječjem vrtiću, Udruga je obavijestila dugogodišnje partnere te su oni, nesebično, pristali na donaciju”,  rekla nam je osnivačica Udruge Ivana Marčeta Frlan.

Podsjetimo, Lastovo se u ovoj nezavidnoj situaciji našlo prije ljeta, kada je račun Općine Lastovo ovršen zbog izgubljenog sudskog spora koji potječe iz 2011. godine. Iznos s kamatama prešao je milijun kuna, što je 70 posto izvornih sredstava proračuna. Račun je blokiran, općini su potom isključeni internet i telefon, a sada ne radi niti vrtić koji pohađa 24 djece u dobi od tri do sedam godina.

mšm

Foto: FB