/Klaunovidoktori vratili su se u bolnicu Srebrnjak; evo koji programi se provode tijekom cijelog ljeta

Klaunovidoktori vratili su se u bolnicu Srebrnjak; evo koji programi se provode tijekom cijelog ljeta

Nakon dugog razdoblja izbivanja zbog situacije nastale pandemijom koronavirusa, smijeh, radost i veselje opet su ispunili Dječju bolnicu Srebrnjak nekom posebnom energijom. Pozitivne emocije koje klaunovi probude za vrijeme posjete, ostaju u djeci i njihovim roditeljima još dugo nakon odlaska i daju im snagu da se suoče sa svakom situacijom, priopćili su iz Crvenih nosova.

“Od trenutka kad smo ušli u bolnicu, djeca i njihovi roditelji su nam se razveselili. Željno su sudjelovali u svakom našem prijedlogu i igri. Ako vas zanimaju najbolja skrovišta za skrivanje u bolnici, slobodno se javite primarijusu Dibidusu jer ih je sve isprobao, iako, moram priznati, djeca su ga uvijek uspjela pronaći.“,  u svemu tome posebno pamteći djevojčicu koja je veselo plesala uz svirku doktorice Krafnice koja vješto petlja prste na strunama ukulele i nakon lijepe pjesme i njezinog čarobnog glasa djevojčica je srdačno zapljeskala baš onako, kako samo djeca znaju, i nagradila je naš rad”, ispričali su klaunovidoktori.

Uz poštivanje svih epidemioloških mjera i bolničkih procedura, doktorica Pandolina posebnu je pažnju obratila na još jedan aspekt naše prve posjete Klinici za dječje bolnice Zagreb te nasmijala sve prisutne:

“Prvi povratak u Kliniku za dječje bolesti Zagreb nakon godine i pol dana, donio je brojne promjene. Naime, promijenili su brojne hodnike i pružili doktorici Ici Mrvici i meni jedno potpuno novo iskustvo. Na putu su mi se našla brojna nova vrata, za koje sada sa sigurnošću možemo potvrditi da su sigurna i dobro rade, jer bilo je tu puno bliskih susreta i slučajnih zaletavanja”, prisjetila se noviteta iz bolnice.

‘Smijeh uživo’

U Osijeku su klaunovidoktori prisutni online s programom “Smijeh uživo” koji im omogućuje komunikaciju s većim brojem korisnika, prijenosom uživo putem interneta, do kojih s obzirom na trenutnu situaciju ne bi mogli doći. “Smijeh uživo”, kažu, donijet će crvenonosne osmijehe na mjesta i do osoba kojima je to najpotrebnije. U trenutcima u kojima je pružanje potpore postalo izazov, u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Osijek, nastavljaju provoditi misiju kroz pomno osmišljeni umjetnički program.

Cilj ovog programa je nastaviti provoditi misiju pružanja radosti i veselja onima koji se nalaze u teškoj životnoj situaciji.

“Smijeh uživo” je osmišljen kako bi u ovim izazovnim vremenima pronašli put do što većeg broja djece u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom. Riječ je o programu koji se održava redovno jer širenje radosti i podrške ne smije prestati, a provodit ćemo ga sve do ponovnog fizičkog povratka u bolnice gdje ćemo nastaviti biti razlog nečijeg osmjeha.

Cirkus smile…

U Splitu je planiran umjetnički program “Cirkus smile” u razdoblju od 30. kolovoza do 3. rujna u Dječjem domu Maestral.

U lipnju je “Cirkus smile” organiziran u Petrinji gdje su djeca četiri dana uz klaunovedoktore uvježbavala trikove i usavršavala cirkuske vještine. “Učili smo ih žonglirati, vrtjeti trake i leteće tanjure, izvoditi trikove i druge akrobacije. Posljednji, peti dan, podigli smo cirkuski šator ispred kojeg su djeca izvela pravu predstavu za svoje roditelje i prijatelje. Sve je to dio našeg umjetničkog programa Cirkus Smile, s kojim smo djeci s potresom pogođenog područja htjeli razvedriti ljetne dane i omogućiti im da ih provedu u druženju i veselju, osnažujući ih svakom novom naučenom vještinom”, poručili su iz Crvenih nosova.

Svakog petnaestog u mjesecu na recepciju Doma za starije “Kantrida” u Rijeci stiže u nakladi od sto komada “Crvenonosnih novina”. Sadržajno obuhvaćaju teme koje su šarolike, zanimljive, duhovite i dotiču svakoga i križaljka koju treba ispuniti nije jednostavna. Cilj je našim čitateljima privući pažnju kroz buđenje radosti i žovijalnosti. Otisnuli smo novine s ciljem da se približimo korisnicima do kojih fizički trenutno ne možemo doći zbog uvjeta nastalih pandemijom koronavirusa. Crvenonosne novine donose uzbudljive detalje iz klaundoktorski života, poeziju, recepte i druge zanimljivosti te su jako uspješne i čitane.

‘Piši mi’

U međuvremenu će se u Osijeku sestra Fina Bublina dopisivati s korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Osijek putem programa “Piši mi”. Riječ je crvenonosnom programu namijenjenom korisnicima domova za starije i nemoćne osobe.

Klaunovidoktori omogućuju korisnicima doma kontinuirano dopisivanje, te na ovaj način donose osjećaj sreće, uzbuđenja i životne radosti. Sve što je potrebno za malo veselja je olovka i papir, te inspiracija ili možda neka zajednička tema.

U domove su postavljeni crvenonosni poštanski sandučić u kojemu se s korisnicima domova svakih četrnaest dana, četvrtkom, razmjenjuju crvenonosna pisma. Pokraj sandučića postavljena je i malena kutija s praznim papirima i kuvertama, tako da korisnici doma imaju sve što im je potrebno za napisati pismo na jednom mjestu.

Skroz do rujna, kada je u pripremi Međunarodna školu humora, u bolnicama će biti i klaunovidoktori.

bkk

Foto: Crveni nosovi