/‘LA VERNA’ Udruga čije je geslo dostojanstven život do kraja: ‘Pomažemo onima koji su odlučili svoje posljednje dane provesti sa svojim obiteljima’

‘LA VERNA’ Udruga čije je geslo dostojanstven život do kraja: ‘Pomažemo onima koji su odlučili svoje posljednje dane provesti sa svojim obiteljima’

U HKR-ovoj emisiji “Novi valovi dobrote” gostovala je predsjednica udruge “La Verna” Blaženka Eror Matić. Projekt osiguravanja palijativne skrbi započeo je 2009. godine, a pružaju podršku teškim, neizlječivim i umirućim bolesnicima te njihovim obiteljima na području grada Zagreba. Usluge su potpuno besplatne i dostupne svima kako bi mogli ostvariti pravo na dostojanstven život do kraja u ozračju ljubavi i pažnje.

“Bili smo osam godina u sklopu Franjevačkog svjetovnog reda na zagrebačkom Kaptolu pa smo 2017. odlučili da ćemo postati udruga jer su aktivnosti počele biti kompliciranije. Kada smo razmišljali kako nazvati svoju udrugu razmišljali smo o nazivu ‘La Verna’ jer je poznato kako se sveti Franjo na La Vernu povlačio u osamu i tamo je kontemplirao i dobio Isusove rane. To nam je onda poveznica sa svetim Franjom i franjevaštvom. Naime, polovina naših volontera su pripadnici Franjevačkog svjetovnog reda”, rekla je Eror Matić za HKM.

Geslo udruge “La Verna” je “Dostojanstven život do kraja”. To znači da žele osigurati dostojanstvo ljudske osobe do zadnjeg daha.

“To bi uključivalo kvalitetu života. Što znači kvalitetan život? Ako pođemo od toga da je osoba cjelovitost duha, duše i tijela onda bi dostojanstvo bila pomaganje tim bolesnicima u svim tim aspektima kada tijelo više ne sluša i kad su suočeni s mnogim duševnim poteškoćama u toj buri emociji zbog poteškoća u kojima se nalaze. Želimo tim osobama pokazati da su vrijedni pripadnici našeg društva.”

Blaženka Eror Matić je naglasila kako je njihova misija pomoći umirućima, onima kojima medicina više ne može pomoći da bi došlo do izlječenja.

“Mi pomažemo obilazeći bolesnike u njihovim domovima, odnosno pomažemo onima koji su odlučili svoje posljednje dane provesti sa svojim obiteljima. Kad dolazimo u posjet to znači da se članovi obitelji rasterete i nešto naprave za sebe”, poručila je Blaženka Eror Matić.

mšm/hkm

Foto: Facebook/La Verna